R. Moldova: Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie şi candidaţii la această funcţie vor fi supuşi evaluării externe

Scopul evaluării ar fi sporirea calităţii actului de justiţie şi asigurarea numirii unor judecători imparţiali şi integri.
Justiţie
Justiţie (cna.md)

Judecătorii şi candidaţii la funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) vor fi supuşi evaluării externe. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, în cadrul şedinţei plenare de joi, 30 martie.

Legislativul informează că evaluarea integrităţii judecătorilor CSJ reprezintă o obligaţie asumată de Republica Moldova atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Această reformă este una dintre condiţionalităţile de bază din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Scopul iniţiativei este sporirea calităţii actului de justiţie şi asigurarea numirii unor judecători imparţiali şi integri.

Astfel, evaluarea membrilor CSJ va fi efectuată de o Comisie de evaluare, în termen de şase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informaţii referitoare la integritatea etică şi financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât şi a candidaţilor la funcţiile vacante. De menţionat că exerciţiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.

Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrităţii etice şi financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală. CSM poate respinge raportul şi dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale şi anumite circumstanţe.

În acelaşi timp, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării va avea drept rezultat eliberarea din funcţie a judecătorilor. Acest lucru va avea ca efect lipsirea dreptului de a exercita funcţia de judecător timp de şapte ani de la data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, aceştia nu vor beneficia de indemnizaţia unică de concediere şi vor fi privaţi de dreptul de a încasa pensia specială, cu menţinerea pensiei generale pentru limită de vârstă.

Hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării integrităţii poate fi contestată. Cererea va fi examinată în cadrul Curţii Supreme de Justiţie, de un complet format din trei judecători care nu au activat în CSJ până la data de 31 decembrie 2022. Această cerinţă este necesară pentru a evita corporatismul, conflictele de interese şi subiectivismul, notează Parlamentul de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe