Camera Reprezentanţilor adoptă primul proiect de lege din SUA pentru pedepsirea recoltării forţate de organe de către statul chinez

Oamenii băgaţi de vii în congelatoare, cadavre golite de organe, poveşti de groază din Estul comunist generează reacţii în Congresul american.
Imagine dintr-un documentar de televiziune sud-coreean difuzat la TV Chosun, de la Spitalul Central Nr. 1 din Tianjin, unde mulţi sud-coreeni călătoresc pentru a obţine transplant de organe
Imagine dintr-un documentar de televiziune sud-coreean difuzat la TV Chosun, de la Spitalul Central Nr. 1 din Tianjin, unde mulţi sud-coreeni călătoresc pentru a obţine transplant de organe (captură foto)

Camera Reprezentanţilor a adoptat, luni, aproape în unanimitate, un proiect de lege menit să pedepsească China pentru industria recoltării forţate de organe de la prizonierii de conştiinţă, organizată de Partidul Comunist Chinez după 2001.

Deşi practica macabră prin care liderii comunişti de la Beijing îşi elimină oponenţii este cunoscută de mulţi ani, evenimentul marchează prima măsură legislativă de acest gen - având caracter punitiv şi executoriu - în Statele Unite.

Proiectul de lege H.R. 1154, denumit "Stop Forced Organ Harvesting Act of 2023", a fost adoptat aproape în unanimitate, cu un vot de 413 la 2. Proiectul prevede sancţionarea oricărei persoane implicate în asemenea acte şi va impune guvernului american să prezinte rapoarte anuale privind astfel de activităţi care au loc în alte ţări. Senatorii Tom Cotton (republican) şi Chris Coons (democrat) s-au numărat printre cei peste 12 congresmeni care au introdus un proiect similar în Senat.

Amintiri traumatizante

Vestea aprobării proiectului de lege a fost încurajatoare pentru mulţi supravieţuitori ai persecuţiei regimului care s-au refugit în Statele Unite pentru a scăpa de represiune, cum este cazul lui Han Yu, un practicant Falun Gong. Practicanţii disciplinei spirituale au fost menţionaţi ca fiind principalele victime ale comerţului ilicit de organe al regimului comunist chinez.

Practicanţi Falun Gong organizează, în Viena, o reconstituire a recoltării forţate de organe la care sunt supuşi colegii lor încarceraţi în China, 1 octombrie 2018
Practicanţi Falun Gong organizează, în Viena, o reconstituire a recoltării forţate de organe la care sunt supuşi colegii lor încarceraţi în China, 1 octombrie 2018 (Joe Klamar/AFP via Getty Images *)

Falun Gong, o practică spirituală care include atât învăţături morale bazate pe principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei, cât şi cinci exerciţii meditative, s-a bucurat de o popularitate semnificativă în China în anii 1990. În 1999, numărul practicanţilor era estimat la 70 - 100 de milioane.

Percepând această popularitate ca pe o ameninţare la adresa controlului său, Partidul Comunist Chinez (PCC), la acea vreme condus de dictatorul Jiang Zemin, a început în 1999 o campanie de eradicare a practicanţilor Falun Gong, care s-a soldat cu milioane de oameni închişi în spitale psihiatrice, închisori şi lagăre de muncă, precum şi cu un număr greu de estimat de decese cauzate de muncă forţată, tortură şi alte abuzuri în ultimii 23 de ani.

În 2019, un tribunal independent din Londra a concluzionat, după o investigaţie de un an, că în China au loc de mai mulţi ani recoltări forţate de organe "la o scară semnificativă", practicanţii Falun Gong închişi fiind principala sursă de organe. Hotărârea sa finală, publicată în martie 2020 şi care include 300 de pagini de mărturii şi observaţii ale martorilor, a constatat că "nu există nicio dovadă că această practică [a recoltării forţate de organe n.r.] a fost oprită".

Originară din Beijing, Han avea 19 ani când şi-a pierdut tatăl în urma persecuţiei în 2004, cu doi ani înainte de apariţia primelor rapoarte privitoare la industria secretă a comerţului cu organe organizată de regim. De la publicarea lor au trecut peste zece ani până când problema a ajuns să fie recunoscută pe scară mai largă.

Ultima imagine pe care o are cu tatăl ei, Han Junqing - care a murit la mai bine de două luni după arestarea lui pe motiv că practica Falun Gong - o bântuie şi astăzi.

Han Yu a fost chemată să identifice cadavrul tatălui ei la un institut medico-legal. Extrem de slab, cu faţa plină de vânătăi verzi şi purpurii, trupul tatălui ei zăcea rece într-o sală, înconjurat de zeci de poliţişti în uniformă.

Han Yu a observat că de sub ochiul stâng al tatălui său lipsea ţesut. O incizie lungă, cusută cu aţă neagră, se întindea de la gât, în jos. Când a încercat să-i descheie cămaşa pentru a vedea unde se termină incizia, poliţiştii au scos-o cu forţa din sală.

Totuşi mătuşa şi unchiul lui Han au desfăcut cămaşa înainte ca poliţia să îi poată opri. Ei au văzut că incizia ajungea până la abdomen. Înăuntrul cadavrului nu erau organe, ci doar gheaţă.

La vremea respectivă familii ale unor practicanţi Falun Gong închişi menţionau asemenea cazuri, precum şi faptul că după ce erau internaţi în lagăre de muncă forţată li se făceau analize de sânge, în ciuda lipsei de îngrijire elementară. Însă masivitatea şi caracterul sistematic al recoltării forţate de organe de la prizonieri, organizat de partidul-stat, era necunoscută.

Amănunte despre o asemenea industrie au apărut în 2006, când mai mulţi denunţători au început să contacteze reporterii The Epoch Times pentru a expune această politică.

În 2007, în timp ce naviga pe reţelele de socializare, Han a dat peste un articol care descria recoltarea forţată de organe, iar ceea ce i s-a întâmplat tatălui ei se potrivea descrierii.

Povestea lui Jiang Li, fiica unei victime a sistemului represiv comunist este similară.

Jiang Li, la 1 noiembrie 2015
Jiang Li, la 1 noiembrie 2015 (Benjamin Chasteen/The Epoch Times)

Tatăl ei, Jiang Xiqing, un funcţionar pensionat de la un birou de taxe locale din oraşul Chongqing, a fost arestat în urma unei percheziţii la domiciliu în mai 2008 - cu trei luni înainte ca Beijingul să găzduiască Jocurile Olimpice - şi a fost internat la un an de lagăr de muncă, fără proces.

El a murit la sfârşitul lunii ianuarie a anului următor, la mai puţin de 24 de ore după o vizită a membrilor familiei în lagărul de muncă. În timpul vizitei Jiang părea sănătos.

După ce fusese ţinut şapte ore în congelator, în urma presupusului deces, faţa şi pieptul bărbatului încă erau calde, dar când Jiang Li şi alţi membri ai familiei au încercat să atragă atenţia asupra acestui lucru, poliţia i-a dat afară din morgă. Autorităţile lagărului au incinerat cadavrul câteva zile mai târziu şi a ameninţat şi hărţuit familia atunci când aceasta a încercat să afle adevărul, cerându-i la un moment dat lui Jiang Li să "spună ce preţ doreşte" pentru a accepta închiderea cazului. Un oficial al procuraturii din Chongqing, Zhou Bailin, le-a spus membrilor familiei că toate organele lui Jiang Xiqing au fost "prelevate şi transformate în mostre medicale".

Autorităţile nu au cerut niciodată aprobarea familiei Jiang şi nici nu a existat vreo explicaţie pentru anomalii.

"Recoltarea de organe de la oameni în viaţă este o crimă fără precedent pe această planetă şi încă mai are loc şi în acest moment", a declarat Jiang Li, care acum locuieşte în New York, pentru The Epoch Times. Speranţa ei, a adăugat aceasta, este că guvernul american să ajute "să oprească imediat o astfel de crimă împotriva umanităţii, să tragă la răspundere Partidul Comunist Chinez şi toţi autorii şi să elimine maşinăria de stat care mai comite încă această crimă".

Un pas important înainte

Reprezentantul republican Chris Smith, iniţiatorul principal al proiectului de lege, a atras atenţia asupra sancţiunilor prevăzute în proiect pentru cei care se descoperă fiind implicaţi în recoltarea forţată de organe: o sancţiune civilă de până la 250.000 de dolari şi o sancţiune penală de până la 1 milion de dolari şi 20 de ani de închisoare.

"Legea muşcă cu adevărat. Nu glumim", a declarat Smith pentru The Epoch Times înainte de vot. "Este vorba despre o atrocitate, este o crimă împotriva umanităţii şi este o crimă de război, pentru că este un război împotriva oamenilor nevinovaţi din China, iar [liderul chinez] Xi Jinping este direct responsabil. Cei care se implică de bună voie în acest lucru vor fi traşi la răspundere."

În plenul Camerei Reprezentanţilor, democrata Susan Wild a subliniat cerinţa de raportare anuală din proiectul de lege, despre care a spus că va asigura că Statele Unite fac "o evaluare în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte amploarea şi prevalenţa acestei probleme".

"Având în vedere genocidul în curs de desfăşurare, nu putem crede Beijingul pe cuvânt cu privire la ceea ce face şi ceea ce nu face", a spus ea. "Trebuie să investigăm şi trebuie să verificăm. Nu ar trebui să ne întoarcem niciodată privirea de la nedreptate şi represiune oriunde ar avea loc."

Torsten Trey, director executiv al grupului de etică medicală Doctors Against Forced Organ Harvesting (Doctori împotriva recoltării forţate de organe), a salutat proiectul de lege ca pe un "pas major înainte", care va ajuta la "creşterea conştientizării critice" cu privire la recoltarea forţată de organe, dar consideră că sunt necesare mai multe măsuri pentru a reduce turismul medical în China.

"Recoltarea de organe este o infracţiune", a scris el. Deşi pacienţii au dreptul la intimitate, această intimitate "ar trebui să ia sfârşit în cazul crimelor de recoltare forţată de organe: Dacă practicanţii Falun Gong sau alţi prizonieri de conştiinţă au fost ucişi pentru organele lor în China, nu ar trebui să ascundem aceste crime sub umbrela confidenţialităţii în domeniul sănătăţii".

Congresmanul Smith a declarat că proiectul de lege ar putea viza pe oricine care participă la recoltarea forţată de organe, inclusiv pacienţii care primesc organele.

"Dacă acceptă cu bună ştiinţă că se fură [organe] de la un practicant Falun Gong sau de la oricine altcineva, atunci ar putea fi tras la răspundere penală şi civilă", a afirmat el.

"De unde ştii că vei avea un ficat gata pregătit la o dată certă? Asta pentru ca ei ucid individul pentru a obţine organul. Îi ucid", a adăugat el, referindu-se la cazuri în care spitale chinezeşti au promis că vor livra organe vitale la o anumită dată - lucru imposibil în sistemele de donare voluntară de organe din lumea liberă.

Smith a subliniat că americanilor care merg în China pentru transplanturi de organe le revine, de asemenea, obligaţia morală de a afla mai multe despre sursa organelor.

Israel, Taiwan, Italia şi Spania au interzis deja turismul de transplant de organe din China.

Parlamentul European, Congresul Statelor Unite şi diverse organisme locale au condamnat, de asemenea, în mod public recoltarea forţată de organe, dar nu au adoptat încă măsuri legislative.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe