Temerile de recesiune se atenuează după ce SUA şi China au ajuns la un acord de reducere temporară a tarifelor

Statele Unite şi China au ajuns la un acord mai bun decât se aştepta pentru reducerea temporară a tarifelor, determinând o creştere bruscă a acţiunilor şi a dolarului american, în contextul în care cele mai mari două economii ale lumii încearcă să pună capăt unui război comercial dăunător, care a alimentat temerile de recesiune, transmite Reuters.
SUA vor reduce tarifele suplimentare impuse importurilor chineze în aprilie anul acesta de la 145% la 30%, iar taxele chineze pe importurile din SUA vor scădea de la 125% la 10% pentru următoarele 90 de zile, au anunţat luni cele două părţi.
Acordul nu include scutirile „de minimis” pentru livrările de comerţ electronic cu valoare redusă din China şi Hong Kong, pe care administraţia Trump le-a eliminat pe 2 mai, potrivit unei surse familiarizate cu negocierile. Taxele sunt, de asemenea, încă mai mari decât înainte ca preşedintele american Donald Trump să anunţe o serie de tarife pe 2 aprilie.
Cu toate acestea, acordul a mers mai departe decât se aşteptau mulţi analişti, după săptămâni de retorică conflictuală în domeniul comerţului.
„Este mai bine decât mă aşteptam. Credeam că tarifele vor fi reduse la aproximativ 50%. Evident, aceasta este o veste foarte pozitivă pentru economiile ambelor ţări şi pentru economia globală şi face ca investitorii să fie mult mai puţin îngrijoraţi de prejudiciile aduse lanţurilor de aprovizionare globale pe termen scurt”, a declarat Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management din Hong Kong.
Acţiunile de pe Wall Street au crescut, iar dolarul s-a apreciat, în timp ce preţul aurului a scăzut în urma veştii, ceea ce a contribuit la calmarea temerilor privind o recesiune provocată de escaladarea tarifelor impuse de Trump pentru a reduce deficitul comercial al SUA.
„Ambele ţări şi-au reprezentat foarte bine interesele naţionale. Amândouă părţile sunt interesate de un comerţ echilibrat, iar SUA vor continua să depună eforturi în acest sens”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, după discuţiile cu oficialii chinezi de la Geneva.
Bessent a vorbit alături de reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, după discuţiile de weekend din Elveţia, unde ambele părţi au salutat progresele înregistrate în reducerea diferenţelor.
„Consensul celor două delegaţii din acest weekend este că niciuna dintre părţi nu doreşte o decuplare. Iar ceea ce s-a întâmplat cu aceste tarife foarte ridicate... a fost echivalentul unui embargo, iar niciuna dintre părţi nu doreşte acest lucru. Noi vrem comerţ”, a declarat Bessent.
Disputa tarifară a dus la blocarea comerţului bilateral în valoare de aproape 600 de miliarde de dolari, perturbând lanţurile de aprovizionare, stârnind temeri de stagflaţie şi provocând unele concedieri.
Întâlnirile de la Geneva au fost primele interacţiuni faţă în faţă între înalt oficiali economici americani şi chinezi de la revenirea la putere a lui Trump, care a lovit China în mod deosebit cu ofensiva sa tarifară globală.
Vicepremierul chinez He Lifeng, vorbind reporterilor la misiunea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului duminică seara, a descris discuţiile ca fiind „sincer, aprofundate şi constructive” cu privire la problemele de interes pentru ambele ţări.
„Întâlnirea a înregistrat progrese substanţiale şi a ajuns la un consens important”, a spus He.
Context
Reamintim că de la preluarea mandatului în ianuarie, preşedintele Donald Trump a majorat tarifele plătite de importatorii americani pentru produsele din China la 145%, pe lângă cele impuse multor produse chinezeşti în timpul primului său mandat şi taxele percepute de administraţia Biden.
China a ripostat prin impunerea de restricţii la exportul unor elemente rare, vitale pentru producătorii americani de arme şi bunuri electronice de larg consum, şi prin majorarea tarifelor la produsele americane la 125%.
Acţiunile companiilor europene afectate de războiul comercial au înregistrat o creştere după încheierea acordului. Compania de transport maritim Maersk a înregistrat cea mai mare creştere din Europa, cu peste 12%. Săptămâna trecută, compania a avertizat că volumul containerelor între SUA şi China a scăzut drastic din cauza disputei.
„Sperăm ca acest acord va pune bazele unui acord permanent între părţi, care să ofere predictibilitatea pe termen lung de care au nevoie clienţii noştri”, a declarat Maersk într-un comunicat.
Între timp, acţiunile firmelor de lux LVMH şi Kering, proprietarul Gucci au crescut cu 7,4% şi, respectiv, 6,7%.
Producătorul american de avioane Boeing nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la modul în care acordul va afecta livrările de avioane către clienţii chinezi. În aprilie, compania a declarat că intenţionează să revândă zeci de avioane blocate în China din cauza tarifelor.
Bessent a declarat presei americane că mai sunt multe de făcut, dar că nu s-a stabilit încă locul şi data următoarei întâlniri.
„Am realizat multe în două zile. Aşadar, îmi imaginez că în următoarele săptămâni ne vom întâlni din nou pentru a ajunge la un acord mai complet", a declarat el pentru CNBC.
„În următoarele 90 de zile, avem un mecanism pentru a ne întâlni cu delegaţia comercială chineză. Vom discuta despre tarife, bariere comerciale netarifare, monede şi subvenţiile acordate forţei de muncă şi capitalului, precum şi despre modul în care putem deschide China pentru întreprinderile americane”, a declarat el pentru MSNBC.
El a afirmat că oficialii chinezi au înţeles importanţa abordării crizei fentanilului şi că, pentru prima dată, par să depună eforturi pentru a opri fluxul de precursori de droguri către SUA.
Trump a impus tarifele, în parte după ce a declarat stare de urgenţă naţională din cauza fentanilului care intră în Statele Unite.