Putin vrea să creeze un sistem internaţional de securitate a informaţiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, vineri, că spionajul cibernetic reprezintă o ipocrizie ascunsă în relaţiile dintre aliaţi şi parteneri, o încălcare directă a suveranităţii unui stat, o încălcare a drepturilor omului cât şi o ”invazie” a dreptului la intimitate.
Premierul Rusiei, Vladimir Putin, poartă ochelari la parcul tehnologic din Novosibirsk pe 17 februarie 2012. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
11.07.2014

"Păziţi-vă de falşii profeţi, care vin către voi înveliţi în blană de oaie, dar înăuntru nu sunt altceva decât lupi turbaţi"

O fi semnul timpurilor tulburi pe care le trăim, dar vineri mi-a devenit evident ca şi foştii lor securişti dau dovadă de acelaşi tupeu ca ai noştri, prezentând negrul drept alb şi albul drept negru, călărind pe calul alb al salvării democraţiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, vineri, că spionajul cibernetic reprezintă o ipocrizie ascunsă în relaţiile dintre aliaţi şi parteneri, o încălcare directă a suveranităţii unui stat, o încălcare a drepturilor omului cât şi o ”invazie” a dreptului la intimitate.

Acţiunile reprobabile şi de-a dreptul jenante ale SUA, eternele dezvăluiri privind spionajul, făcute de Edward Snowden şi Julian Assange au reuşit să înfurie şi exaspereze o Europă deja divizată pe problema nevoii de gaz din Rusia. În asemenea condiţii Putin a plusat, avansând din nou ideologia lui Dughin, a celei de-a Treia Rome, salvatoare a Occidentului, anunţând că Rusia ar fi pregătită, împreună cu alte ţări, să înceapă dezvoltarea unui sistem de .... securitate a informaţiei internaţionale, potrivit Itar-Tass.

”Cât despre spionajul cibernetic ..., nu numai că reprezintă o ipocrizie ascunsă în relaţiile dintre aliaţi şi parteneri, dar şi o încălcare directă a suveranităţii unui stat, o încălcare a drepturilor omului şi o invazie a dreptului la intimitate”, a declarat Putin.

”Noi ne gândim să dezvoltăm în comun un sistem internaţional de securitate informaţională”, a adăugat acesta.

Este greu de prevăzut dacă mesajul lui Putin, ţintind direct către noul scandal al spionajului organizat de SUA împotriva Germaniei, va fi luat în serios de cineva, dat fiind că este enunţat de un fost ofiţer al KGB, organizaţie care a fost, timp de decenii, una dintre cele mai represive şi criminale instituţii ale Planetei.

Declaraţia lui Putin, la prima vedere incredibilă, speculează atât de bine momentul, încât te face să te întrebi dacă nu cumva. La începutul săptămânii acesteia declaraţii concurente făcute de lideri business şi politici au dat noi valenţe frazei Victoriei Nuland, care rostea la Kiev celebra "F..k the EU". Preşedintele grupului Total a făcut declaraţii de loialitate - totală - faţă de Gazpromia, iar Ministrul de Finanţe al Franţei, Michel Saping, supărat pe sancţiunile impuse băncii BNP Paribas de către SUA, a cerut renunţarea la supremaţia dolarului american.

Rusia lui Putin, un nostalgic al erei sovietice, este una dintre cele mai corupte, netransparente şi restrictive societăţi. Există numeroase cazuri de ziarişti omorâţi - cel al Annei Politkovskaia fiind doar cel mai celebru, poate - cât şi a unor persoane care au semnalat abuzuri guvernamentale, lucru pentru care, de asemenea, au primit bâta Patriei - de pildă cazul Magnitski.

Mizând pe moment, sau poate pe memoria de scurtă durată a oamenilor, sau - de ce nu - pe capacitatea mass mediei de a hipnotiza şi spăla pe creier - Putin declară mai departe că ”important să consolideze eforturile comunităţii internaţionale de a asigura securitatea indivizibilă şi egală, cât şi să rezolve disputele prin aplicarea legii internaţionale şi prin coordonarea centrală a ONU”.

Preşedintele rus a continuat, oferindu-şi serviciile: ”Lumea secolului XXI este globalizată şi interdependentă. De aceea, nici un stat sau grup de ţări nu poate aborda în mod unilateral problemele internaţionale majore şi orice tentative de a construi o oază separată de stabilitate şi securitatesunt blestemate cu un eşec”, a insistat Putin, făcând referire la eforturile Uniunii Europene, care încearcă să creeze o reţea de internet exclusiv europeană.

La începutul acestei săptămâni, compania de securitate informatică Symantec a anunţat că numeroase companii din domeniul energiei (inclusiv nuclear) ale ţărilor NATO au fost atacate cu un virus de provenienţă est europeană. Arma cibernetică, denumită „Ursul Energetic” (!), permite operatorilor săi „să monitorizeze consumul de energie în timp real, sau să deterioreze sistemele fizice, precum turbinele eoliene, conductele de gaze şi centralele energetice, după bunul plac”.

Dacă cineva gândeşte că o asemenea retorică şchioapă nu ar putea prinde niciodată la oameni altminteri normali, ar trebui să ne aducem aminte de succesul postului Antena3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor