SUA arestează un traficant de carduri cu rude la Kremlin. Rusia protestează

Valery Seleznev (arhivă), tatăl lui Roman Seleznev, recent deţinut în Maldive. Roman Seleznev este considerat unul dintre cei mai mari traficanţi de cărţi de credit furate (STANISLAV KRASILNIKOV/AFP/Getty Images)
P. P.
09.07.2014

Rusia a condamnat marţi ceea ce a denumit ”răpirea” fiului unui parlamentar rus de către serviciile secrete ale Statelor Unite în baza suspiciunilor de spionaj cibernetic, considerând mişcarea ”cea mai recentă acţiune neprietenoasă a Washingtonului”, anunţă Moscow Times.

Cu toate acestea, arestarea lui Roman Seleznev are de a face mai mult cu crima organizată, decât cu politica.

Roman Seleznev, arestat vineri în Maldive şi dus în Guam pentru a fi judecat, este ”unul din cei mai prolifici traficanţi de informaţii financiare furate”, potrivit Serviciului Secret al Statelor Unite.

Ministerul rus de Externe a comunicat că arestarea lui Seleznev nu este ”prima incident când guvernul Statelor Unite, ignorând acordul bilateral în privinţa cooperării mutuale cu privire la problemele penale, a răpit practic un cetăţean rus”.

Oficialii Statelor Unite l-au acuzat pe Seleznev de participare într-o reţea criminală care a vândut peste 100.000 de numere de carduri de credit furate, obţinute din computerele megazinelor online din SUA, aducând un profit imens grupului şi cauzând pagube de peste 1 milion USD în perioada octombrie 2009 şi februarie 2011.

Ministrul de Externe a comparat acest arest cu cazul altor doi ruşi, traficantul de arme Viktor Bout şi contrabandistul de droguri Konstantin Yaroşenko, despre care se afirma că ”au fost luaţi cu forţa în Statele Unite din ţările din lumea a treia şi condamnaţi în baza unor acuzaţii dubioase”.

Bout a fost arestat în Tailanda în 2008 unde ajunsese (iniţial încercase să vină în România) pentru a semna un contract de vânzare de arme către FARC (guerilla comunistă columbiană) . Agenţii Administraţiei Anti-Drog a Statelor Unite setaseră un flagrant, dându-se membri FARC, încercând să obţină de la Bout armament greu.

Bout, unul dintre cei mai notorii traficanţi de arme ai lumii, după care s-a făcut şi un film, având la dispoziţia sa adevărate flotile de avioane cu care opera în Golf, Bulgaria şi în Moldova, a fost extrădat în Statele Unite iar în prezent are de ispăşit o sentinţă de 25 de ani.

Yaroşenko, un pilot, a fost reţinut în Liberia în 2010 de SUA şi condamnat ulterior la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de contrabandă cu cocaină către Statele Unite.

Deputatul Dumei de Stat Valery Seleznev, tatăl lui Roman, a declarat pentru agenţia de ştiri RIA Novosti, marţi, că este sigur că fiul său nu avea o viză americană şi că cel mai probabil a fost ”răpit”.

Relaţiile ruso-americane au atins un punct critic după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în luna martie, care a atras mai multe sancţiuni americane asupra oficialilor şi oligarhilor din cercul apropiat a lui Putin şi al Kremlinului.

La punctul cel mai aprins al tensiunilor dintre cele două ţări, ministrul rus de Externe a emis o avertizare de călătorie în luna aprilie, avertizând ruşii despre aşa numitele pericole ale politicii de extrădare a Statelor Unite. Comunicatul preciza că cetăţenii ruşi ar trebui să se reţină de la a călătorii în ţările străine şi ”în particular în ţările care au un tratat de extrădare cu Statele Unite„.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor