Băsescu: Ucrainenii, cu arma în mână, reuşesc să iasă din chingile controlului exercitat de Moscova

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, despre promulgarea legii de aprobare a acordurilor de asociere a Moldovei, Ucrainei şi Georgiei la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
09.07.2014

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, despre promulgarea legii de aprobare a acordurilor de asociere a Moldovei, Ucrainei şi Georgiei la Uniunea Europeană.

„Azi am trimis la Monitorul Oficial acordurile de asociere la UE a celor trei ţări. Aş vrea să trag o concluzie asupra a ceea ce s-a întâmplat din acest punct de vedere. Se dovedeşte că nimeni nu poate opri evoluţia unei naţiuni oricât de neconvenabil ar fi politic. Ştim evenimentele din Ucraina, dar vedem o armată ucraineană care cu arma în mână apără voinţa poporului. Poporul doreşte să se apropie de UE, să iasă din chingile controlului exercitat de Moscova şi iată că reuşeşte, politic şi apărându-şi voinţa cu arma în mână. Îmi doresc mult ca armata să lichideze în cel mai scurt timp rezistenţa separatiştilor şi poporul ucrainean să-şi poată urma drumul aşa cum doreşte”, a declarat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, şeful statului a subliniat că semnarea acordurilor cu UE de către acest stat constituie „o mare satisfacţie pentru noi”.

„A semnat atât acordul de liberalizare a vizelor cât şi acordul de asociere la UE care intră în vigoare la 1 octombrie. Parlamentul a ratificat legea şi eu am promulgat-o azi. Aş face menţiunea că şi Moldova, chiar în condiţii vitrege, cu o Transnistrie agresivă şi refractară, iată că reuşeşte să semneze acordul şi să înceapă un drum de apropiere de UE, ca şi Georgia, de altfel. S-ar cuveni să tragem o concluzie: miza Rusiei este una legată de controlul politic”, a afirmat Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, chiar şi Rusia are de câştigat ca urmare a intrării în vigoare a acestor acorduri de asociere pentru că asocierea la UE înseamnă condiţii de competitivitate pe piaţă celor trei ţări, calitate la standarde europene a produselor şi serviciilor.

„Sigur, nu aş vrea să exagerăm spunând că acordul de asociere înseamnă o imediată perspectivă de aderare la UE. Aş aduce aminte că România a semnat acordul în 1993 şi a intrat în 2007, un parcurs de 14 ani de reforme dificile. În acelaşi timp, e foarte clar că nu te poţi gândi să ajungi la începerea unui tratat de intrare în UE fără ca premergător să ai un acord de asociere. Est un pas foarte important pentru cele trei ţări, dar nu o garanţie de intrare în UE, iar acordul nu prevede nicio astfel de garanţie”, a concluzionat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor