Conflictul din estul Ucrainei: 3 decese şi 27 de răniţi

Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina.
Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Trei soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi 27 au fost răniţi în timpul ultimelor conflicte dintre armata ucraineană şi forţele paramilitare pro-Rusia din estul Ucrainei, a anunţat, joi, Kiev-ul.

Forţele guvernamentale au preluat avantajul după trei luni de conflicte cu paramilitarii afiliaţi Kremlinului din regiunile estice, Lugansk şi Doneţk, în timpul cărora au fost ucişi peste 200 de soldaţi cât şi alte sute de paramilitari şi civili.

Chiar dacă armata ucraineană a eliberat oraşului Slaviansk, baza principală a forţelor pro-Rusia, la sfârşitul săptămânii trecute, paramilitarii s-au retras în Doneţk, distrugând mai multe drumuri şi poduri ce făceau legătura cu Slaviansk. De asemenea, paramilitarii afiliaţi Kremlinului rămân activi în regiunea învecinată Lugansk, controlând o bună parte din graniţa cu Rusia.

Kievul a anunţat că, miercuri, un soldat a fost ucis când separatiştii pro-Rusia au deschis focul asupra unui camion cu soldaţi în Muratova, în apropierea oraşului Lugansk.

„Vehiculul a fost ambuscat. În cursul conflictelor un soldat a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi”, a comunicat Kievul.

Într-un incident separat desfăşurat lângă Chervona Zorya, din apropiere de Doneţk, una dintre cele mai mari probleme ale armatei ucrainene, minele de teren amplasate de paramilitarii afiliaţi Kremlinului, au început să-şi facă simţită prezenţa.

Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi şase au fost răniţi după ce autovehicul blindat care îi transporta a detonat o mină de teren.

Încurajat de succesul din Slaviansk, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut continuarea ofensivei militare împotriva forţelor pro-Rusia care cer, aparent degeaba, ajutorul Kremlinului.

Chiar dacă întăririle militare ale Rusiei par că au întârziat, serviciul de graniţă al Ucrainei a descoperit patru lansatoare de rachete şi mai mult echipament militar într-o zonă survolată anterior de elicopterele ruseşti. Nu se ştie dacă echipamentul a fost însoţit şi de personal militar dar liderii forţelor pro-Rusia au anunţat că au început recrutările din rândul populaţiei.

Între timp, preşedintele ucrainean a exclus atacurile aeriene şi bombardamentul cu ajutorul artileriei grele din cauza numărului mare de civili din Doneţk, care are aproximativ 900.000 de rezidenţi.

Dar armata sa susţine că are un plan care le va aduce forţelor pro-Rusia o „surpriză neplăcută” şi care va elibera oraşele Lugansk şi Doneţk. Paramilitarii au ocupat poziţii în clădirile administrative din cele două oraşe baricadate iar la marginile Doneţk-ului au ridicat mai multe puncte de control.