Putin vizitează două noi submarine nucleare ruseşti înainte de lansare. Anunţă că vor urma şi altele

Preşedintele Vladimir Putin a asistat, luni, la o ceremonie de ridicare a pavilionului pentru două submarine nucleare despre care a spus că fac parte dintr-un efort strategic de a proiecta puterea navală rusă, informează Reuters.
Putin a călătorit în oraşul nordic Severodvinsk pentru a vedea navele, Krasnoyarsk şi Împăratul Alexandru al III-lea, la şantierul de construcţii navale Sevmash.
Liderul de la Kremlin a declarat că ambele nave cu propulsie nucleară vor intra în curând în misiune în Pacific, subliniind că acestea fac parte din două serii separate de submarine pe care Rusia le lansează.
"Vom consolida cantitativ pregătirea de luptă a marinei ruse, puterea noastră navală în Arctica, Orientul Îndepărtat, Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Caspică - cele mai importante zone strategice ale oceanelor lumii", a spus el, flancat de oficiali şi ofiţeri navali pe o scenă în aer liber.
Împăratul Alexandru al III-lea face parte din noua clasă de submarine nucleare ruseşti Borei (Arctic Wind), prima generaţie nouă pe care Rusia o lansează după Războiul Rece.
Luna trecută, Ministerul Apărării a declarat că nava a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Bulava cu capacitate nucleară.
Krasnoyarsk aparţine clasei Yasen (Ash Tree) de submarine multifuncţionale echipate cu rachete cu rază lungă de acţiune şi de înaltă precizie, despre care Putin a spus că pot lovi atât ţinte maritime, cât şi terestre.
Putin, care vinerea trecută a anunţat că va candida pentru un nou mandat prezidenţial la alegerile din martie, a vorbit în repetate rânduri despre potenţialul noii generaţii de arme ale Rusiei, în special despre sistemele sale nucleare, şi despre valoarea lor ca mijloc de descurajare a Occidentului.
Analiştii în domeniul securităţii spun că armele nucleare au căpătat o importanţă mai mare în gândirea şi retorica sa de la începutul conflictului din Ucraina, unde forţele sale convenţionale sunt blocate într-un război de uzură fără sfârşit la vedere.