Putin susţine că e pregătit să poarte discuţii cu Trump / Ce spune despre invazia rusă în Ucraina

Vladimir Putin (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)
Redacţia
20.12.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a oferit să poarte discuţii cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, în timp ce a adoptat un ton sfidător cu privire la războiul său din ţara vecină, spunând că ar fi trebuit să o invadeze mai devreme, relatează Bloomberg.

„Nu ştiu când ne vom întâlni pentru că el nu spune nimic despre asta. Nu am vorbit deloc cu el de mai bine de patru ani. Sunt pregătit pentru asta, desigur, în orice moment. Şi voi fi gata să mă întâlnesc cu el dacă vrea”, a spus Putin despre Trump joi, la conferinţa sa anuală de presă televizată şi telefonică la Moscova.

Trump a declarat că doreşte să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei chiar înainte de a-şi prelua cel de-al doilea mandat prezidenţial pe 20 ianuarie. Luni, el a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să fie „pregătit să facă o înţelegere” şi a părut să minimalizeze valoarea terenurilor ocupate de Rusia de când Putin a ordonat invazia la scara largă din februarie 2022.

Trump a declarat că doreşte ca Putin să fie şi el pregătit să cadă de acord asupra unei înţelegeri. Până în prezent, viitorul preşedinte al SUA nu a indicat cum va aduce ambele părţi la masa negocierilor pentru a rezolva războiul pe care l-a început Putin şi în ce condiţii.

La un moment dat, în cadrul conferinţei de presă maraton care a durat aproape patru ore şi jumătate, Putin a fost întrebat dacă ar schimba ceva în legătură cu decizia sa de a invada Ucraina în retrospectivă.

Ordinul „ar fi trebuit dat mai devreme” şi Rusia ar fi trebuit să se pregătească mai bine, a răspuns el.

Până la 700.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi, potrivit estimărilor SUA şi ale aliaţilor NATO ai Ucrainei, într-un război despre care Kremlinul se aştepta să dureze doar câteva zile şi care se află acum în al treilea an.

Cu forţele sale avansând pe câmpul de luptă din estul Ucrainei în ultimele luni, Rusia şi-a exprimat reticenţa de a accepta o încetare imediată a focului. Putin a declarat că este dispus să poarte discuţii, insistând în acelaşi timp ca orice negocieri să ţină seama de realităţile de pe teren de când armata sa a invadat Ucraina şi a ocupat mari părţi din sudul şi estul ţării.

De asemenea, el cere ca Ucraina să renunţe la obiectivul său de a adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Putin a declarat că Ucraina a refuzat să prelungească un contract cheie de tranzit al gazelor către Europa, care expiră la sfârşitul acestei luni.

„Nu va exista niciun astfel de contract, este clar acum”, a spus el.

Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat la Bruxelles zilele trecute, a indicat şi el la rândul său că Ucraina nu va mai accepta tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul său.

Putin a calificat asasinarea unui general de rang înalt la Moscova marţi, care a fost atribuită Ucrainei, drept un eşec al serviciilor de securitate ale Rusiei, în primele sale comentarii cu privire la crimă.

De asemenea, liderul de la Kremlin a declarat că nu a vorbit cu preşedintele sirian destituit Bashar al-Assad de când acesta a fugit la Moscova la începutul acestei luni pentru a scăpa de forţele rebele care au pus capăt domniei de mai bine de jumătate de secol a familiei sale.

„Dar am de gând să o fac, cu siguranţă vom vorbi”, a declarat Putin, fără să spună însă de ce nu a discutat până acum cu aliatul său destituit.

Preşedintele rus a declarat că îl va întreba pe Assad despre jurnalistul american dispărut Austin Tice, care a dispărut în Siria în urmă cu 12 ani, şi că ar fi, de asemenea, dispus să contacteze noile autorităţi ale ţării, ca răspuns la o întrebare din partea unui jurnalist american.

Rusia este în contact cu noua conducere de la Damasc, condusă de o fostă ramură a Al-Qaeda, pentru a încerca să păstreze un port naval şi o bază aeriană în Siria, care sunt vitale pentru eforturile Kremlinului de a-şi proiecta puterea în Marea Mediterană şi de a-şi sprijini operaţiunile în ţările din Africa.

Putin a dezvăluit că Rusia a evacuat 4.000 de luptători iranieni din Siria de la baza aeriană de la Khmeimim, la cererea autorităţilor de la Teheran.

Putin a insistat că evoluţiile din Siria nu au reprezentat o înfrângere pentru Rusia. Moscova încearcă să stabilească care ar trebui să fie relaţia sa cu noua conducere a ţării şi dacă interesele lor coincid, a spus Putin.

În timpul evenimentului, Putin s-a confruntat cu întrebări variind de la relaţiile internaţionale la creşterea costului vieţii şi până la întrebarea dacă trupul fondatorului Uniunii Sovietice, Vladimir Lenin, ar trebui să fie scos din mausoleul său din Piaţa Roşie şi îngropat.

Aceasta rămâne o problemă „extrem de sensibilă”; deşi este probabil ca Rusia să dezbată subiectul în viitor, acum nu este momentul potrivit pentru a „diviza societatea noastră”, a declarat Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor