Rusia susţine că noile sale arme vor neutraliza scutul anti-rachetă al SUA

Şeful forţelor nucleare strategice ale Rusiei susţine că noile arme vor fi capabile să “neutralizeze” orice sistem de apărare antirachetă. România va găzdui o parte din scutul antirachetă american la Deveselu, devenind astfel o ţintă a ultimelor ameninţări din partea Moscovei.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

General-colonelul Serghei Karakaiev, comandantul Forţelor de Rachete Strategice, a declarat miercuri că experţii militari ai Rusiei au luat în considerare potenţialul scutului antirachetă al NATO, condus de SUA.

Kremlinul a susţinut de mult timp că scutul antirachetă american este o ameninţare principală pentru Rusia, respingând afirmaţia Washingtonului că instalaţia militară urmăreşte doar să protejeze continentul de un potenţial atac iranian cu rachete.

Karakaiev a susţinut că, deşi scutul antirachetă american existent nu este capabil să respingă atacul cu rachete pe care Rusia ar fi capabilă să îl lanseze, totuşi acesta va deveni mult mai avansat în viitor.

El a adăugat că Rusia este pregătită să ia măsuri care vor “garanta neutralizarea” oricărei potenţiale apărări antirachetă, conform Business Insider.

Nu este prima ameninţare rusească

La sfârşitul lunii octombrie, Vladimir Putin a declarat că extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse.

Şeful de la Kremlin s-a arătat îngrijorat de faptul că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse, evocând un scenariu "foarte periculos", arată Mediafax.

În plus, Rusia a avertizat că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF) şi a cerut României şi SUA să conştientizeze răspunderea care izvorăşte din montarea acestor sisteme.

De altfel, Moscova a cerut Statelor Unite să renunţe la acest plan pentru ca situaţia din regiune să nu se tensioneze şi mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe