Rusia suspendă acordul de comerţ liber cu Ucraina

Rusia a declarat că va suspenda un acord de comerţ liber cu Ucraina începând cu ianuarie 2016. Anunţul are loc în condiţiile intensificării tensiunilor dintre cele două naţiuni în ultimele săptămâni pe diferite problme.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care se va suspenda un acord de comerţ liber cu Ucraina începând cu 1 ianuarie 2016.

Decretul a invocat “circumstanţe excepţionale care afectează interesele şi securitatea economică a Federaţiei Ruse”.

Acordul de comerţ liber a fost semnat în octombrie 2011, ca parte a unui plan mai complex pe baza căruia naţiunile estice ar fi trebuit să îşi unească forţele într-o aşa zisă “Uniune Eurasiatică” cu interese economice şi politice comune.

Mişcarea lui Putin de miercuri a avut loc la câteva ore după ce premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că guvernul său va interzice comerţul cu peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în martie 2014.

Iaţeniuk a susţinut că, începând de luna următoare, ucrainenii nu vor mai putea să furnizeze produse şi servicii către Crimeea, cu excepţia unor bunuri personale, alimente şi ajutoare umanitare, conform Deutsche Welle.

Kremlinul a fost nemulţumit de anunţul făcut de Iaţeniuk, care a afirmat că guvernul său pregăteşte un plan de colaborare cu NATO pentru anul următor, în efortul de a crea o bază pentru aderarea la alianţa militară vestică.

Tot miercuri, Ucraina a acuzat Rusia de jefuirea a două dintre instalaţiile sale de foraj după ce firma crimeeană Chornomornaftogaz a mutat echipamentele din apropierea coastei peninsulei în apele ruseşti.

Ucraina şi-a pierdut de mult timp controlul asupra instalaţiilor respective, dar a declarat că va urmări să obţină compensaţii din partea Rusiei în tribunalele internaţionale pentru activele sale crimeene anexate din sectoarele petrolier şi gaze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe