Hodorkovski cere o schimbare de regim şi o nouă Constituţie

Mihail Hodorkovski, fostul director executiv al Yukos şi unul dintre opozanţii lui Vladimir Putin, care conduce în prezent iniţiativa pro-democraţie Open Russia, a publicat un articol pe website-ul oficial al organizaţiei în care a cerut rescrierea Constituţiei ruse.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Hodorkovski a susţinut că indiferenţa autorităţilor faţă de prevederile Constituţiei au aruncat ţara într-o “criză constituţională”.

“Astăzi, Constituţia nu este decât o bucată de hârtie – un presupus simbol al valorilor federale, al libertăţii şi democraţiei. În practică, [preşedintele rus ] Vladimir Putin şi cercul său [de apropiaţi] o folosesc şi abuzează de ea după bunul lor plac”, a scris el, citând ca exemple prelungirea mandatului prezidenţial de la 4 la 6 ani în 2008 şi abolirea alegerilor guvernatoriale directe în 2004.

De asemenea, el a declarat că actuala Constituţie trebuie modificată “imediat” pentru a menţiona în mod explicit “dreptul poporului rus de a se revolta împotriva uzurpatorilor”, conform Moscow Times.

Apoi, aceasta [Constituţia] ar trebui schimbată cu una complet nouă, după ce în Rusia a fost introdusă democraţia parlamentară, cu un cabinet ales de legiuitori şi după ce a fost aplicată descentralizarea (în cadrul căreia autorităţile regionale îşi vor administra propriile lor bugete), a mai scris Hodorkovski în articolul său.

Iniţiativă Open Russia (Rusia Deschisă) a lucrat atât asupra unor propuneri pentru amendarea Constituţiei, cât şi asupra unui text provizoriu pentru o nouă Constituţie, a raportat miercuri website-ul de ştiri Meduza.io.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe