'Răzmeriţă' în PNL: Norica Nicolai desemnată vicepreşedinte ALDE

Norica Nicolai, PNL
Norica Nicolai, PNL (Epoch Times România)

Norica Nicolai a fost desemnată marţi vicepreşedinte al Grupului ALDE din Parlamentul European, grup la care Nicolai s-a afiliat în pofida faptului că PNL-ul, pe listele căruia a ajuns eurodeputat, şi-a scos din statut prevederea că este membru al ALDE, în vederea afilierii la PPE.

Numirea eurodeputatului PNL în postul de vicepreşedinte s-a făcut ca urmare a deciziei deputaţilor liberali reuniţi la Strasbourg cu ocazia sesiunii plenare.

Conform Agerpres, propunerea a aparţinut liderului ALDE Guy Verhofstadt, "care şi-a convins colegii că onestitatea faţă de electorat şi consecvenţa în acţiunea politică sunt două calităţi pe care un vicepreşedinte de grup politic în Parlamentul European trebuie să le aibă", a precizat sursa citată.

În calitate de vicepreşedinte ALDE, Norica Nicolai va participa la elaborarea politicilor europene ale acestui grup politic şi va reprezenta ALDE ca membru supleant în Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare. De asemenea, Nicolai îşi va continua activitatea pe domeniul afacerilor externe, fiind desemnată să activeze în Delegaţia pentru relaţia cu Republica Moldova şi cea pentru relaţia cu Federaţia Rusă.

"Le mulţumesc colegilor mei deputaţi, pentru că au continuat să creadă în România, în cei care îi reprezintă pe români în legislativul european şi mi-au acordat încrederea lor. După cum am mai spus, ALDE este grupul care de cele mai multe ori hotărăşte direcţia pe care o iau politicile europene. Şi faptul că voi superviza şi voi participa la elaborarea lor în cadrul acestui grup politic este garanţia pe care le-o dau românilor că vor fi reprezentaţi cu onestitate în Europa, cel puţin în ceea ce mă priveşte', a declarat Norica Nicolai la sfârşitul şedinţei de grup.

Norica Nicolai riscă excluderea din partid pentru afilierea la ALDE, în condiţiile în care partidul pe ale cărui liste a fost aleasă în Parlamentul European a decis afilierea la PPE. Europarlamentarul îşi asumă însă potenţialele consecinţe ale gestului său. Pe 2 iulie europdeputatul şi-a anunţat public intenţia de a se afilia ALDE din Parlamentul European, chiar dacă acest lucru îi poate aduce excluderea din PNL:

"Eu nu am spus că voi demisiona din PNL, dar am spus că voi merge în ALDE. Îmi asum riscul unei eventuale excluderi din partid", a declarat Norica Nicolai.

De altfel, eurodeputatul şi-a exprimat în repetate rânduri dezaprobarea faţă de politica adoptată de PNL după scorul slab obţinut la europarlamentare, în special în legătură cu ieşirea din ALDE în favoarea PPE şi cu fuziunea PNL-PDL, pe care Nicolai o consideră o mez-alianţă a unui partid istoric cu foştii "baroni portocalii".

"Categoric nu (nu sunt de acord cu fuziunea PNL-PD n.r). (...) PDL e partidul care a făcut foarte mult rău României. Eu cred că trebuie să existe o anume decenţă. Putem colabora, pentru că compromisurile se fac în politică. Dar nu avem aceleaşi valori. Cui profită o dreaptă puternică? Vom avea două blocuri politice şi un partid-arbitru. UDMR. Niciun partid nu va avea 50% care să guverneze singur. UDMR va decide cine guvernează. Dacă ne uităm în Europa că nu există bipolarism politic. Mi-e greu să uit ce s-a întâmplat cu România în guvernarea PDL. Eu cred că trebuie ca om politic să ai un pic de caracter, un pic de decenţă", declara Norica Nicolai la finele lui iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne