Putin cere o întâlnire de urgenţă a apărării. Să fie din cauza Ucrainei sau a exploziilor din Tianjin?

Forţele rebele susţinute de ruşi care luptă în estul Ucrainei au început să se pregătească pentru un război deplin după o întâlnire de urgenţă desfăşurată între preşedintele rus Vladimir Putin şi unii dintre principalii săi consilieri militari, conform Business Insider.
(DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
17.08.2015

Forţele rebele susţinute de ruşi care luptă în estul Ucrainei au început să se pregătească pentru un război deplin după o întâlnire de urgenţă desfăşurată între preşedintele rus Vladimir Putin şi unii dintre principalii săi consilieri militari, potrivit Business Insider.

Anunţul că rebelii se pregătesc în estul Ucrainei a fost făcut la câteva ore după ce Putin a convocat întâlnirea de urgenţă în privinţa apărării.

Situaţia din estul Ucrainei a devenit tot mai tensionată în ultima perioadă iar violenţele s-au intensificat în ultimele câteva luni.

Oficialii ucraineni au susţinut că forţele separatiste pro-ruse au încălcat acordul de pace semnat în februarie la Minsk şi au atacat trupele ucrainene cu armament greu.

Şeful Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare Naţională a declarat că „au loc continuu bombardamente în cadrul cărora sunt folosite piese de artilerie de calibru mare şi sistemele de rachete cu lansare multiplă – acestea fiind interzise în baza acordului de pace”.

Aparent, războiul este iminent şi soldaţilor li s-au suspendat permisiile pentru luna august după amplificarea temerilor că violenţele s-ar putea intensifica şi s-ar putea transforma într-un conflict deplin.

Vineri, s-a raportat că Rusia şi Finlanda s-ar putea pregăti să meargă la război una împotriva celeilalte. Cele două ţări împart o graniţă comună de peste 1.200 km. Numărul unităţilor de rezervă active în Finlanda a crescut de la 6.000 la 18.000 în ultimul an, în condiţiile în care tensiunile dintre Helsinki şi Moscova au devenit tot mai puternice.

Între timp, forţele separatiste pro-ruse au început să susţină că trupele ucrainene răspund atacurilor lor cu arme letale achiziţionate din Italia şi Polonia. Acuzaţiile au fost negate de Kiev, care a declarat că eforturile sale din ultimele 18 luni pentru a debloca fluxul de arme letale de la aliaţii săi au eşuat până acum.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor