Război rece sau cald? / Bugetul britanic pentru securitate cibernetică dublat – 2,32 miliarde USD

Londra şi-a dublat bugetul pentru apărare cibernetică – ajungând la peste 2 miliarde de dolari – şi va înfiinţa, printre altele, două instituţii dedicate dezvoltării apărării cibernetice a Marii Britanii.
(Captură Foto)

Marea Britanie alocă 1,9 miliarde de lire sterline (2,32 miliarde USD) pentru a-şi consolida măsurile de securitate cibernetică în următorii cinci ani – dublul sumei cheltuite în perioada 2011-2016.

Departamentul Trezoreriei al Marii Britanii a făcut anunţul, marţi, notând că, ministrul Finanţelor, Philip Hammond va detalia, ulterior, Strategia Naţională pentru Securitate Cibernetică.

Conform noului proiect, Londra se va proteja împotriva atacurilor cibernetice prin crearea unor linii de apărare automate pentru companii şi cetăţeni, în timp ce îşi va întări forţa de muncă în domeniul cibernetic pentru a contracara atacuri.

Banii vor fi, de asemenea, folosiţi pentru a crea un nou Institut pentru Cercetare a Securităţii Cibernetice şi un Centru de Inovaţii în Cheltenham. Institutul va avea ca obiectiv colectarea de expertiză universitară, iar Centrul va ajuta la dezvoltarea noilor companii specializate în cibernetică.

Noile instituţii vor lucra în tandem cu Centrul Naţional Britanic pentru Securitate Cibernetică, care a fost deschis, luna trecută, ca parte a agenţiei de spionaj GCHQ şi are 700 de angajaţi.

Andrew Parker, şeful agenţiei britanice de spionaj MI5, a declarat într-un interviu ziarului The Guardian că Rusia desfăşoară atacuri cibernetice împotriva Marii Britanii şi că “este sarcina MI5 să se opună acestui lucru”.