"PSD-ul joacă la ofsaid" - Orban, după seria de atacuri lansate la adresa premierului Bolojan

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a comentat, într-o intervenţie la postul B1 TV, seria de atacuri lansate din PSD la adresa premierului Ilie Bolojan, care a anunţat noile măsuri fiscale menite să ţină România pe linia de plutire după dezastrul lăsat în spate de Guvernul Ciolacu.
Jurnalistă: Aş vrea să vă întreb despre reacţiile acestea care au apărut în coaliţie, pentru că după o lună de zile de consultări şi negocieri în care toată lumea părea de acord că este nevoie de nişte ajustări consistente, imediat au sărit cei de la PSD, s-au simţit vizaţi. Domnul Câciu, care a condus Ministerul de Finanţe, spune că aceste măsuri sunt eronate şi că vor duce România direct într-o criză profundă. Şi domnul Daniel Zamfir avertizează că s-ar putea ca PSD să iasă din coaliţia de guvernare dacă sunt făcuţi ţapi ispăşitori.
Ludovic Orban: Eu am spus public că nu am încredere în PSD. Am deplâns perioada de 30 de zile în care, practic, PSD a fost căutat între coarne, rugat să vină în coaliţie, după ce principalul vinovat pentru dezastrul bugetar în care ne găsim noi astăzi este, de fapt, premierul Ciolacu, fostul preşedinte al PSD, care până la urmă şi-a dat demisia aşa, forţat, dar văd că nimeni nu scoate un sunet despre vinovăţia efectivă.
Jurnalistă: Cine ar trebui să scoată un sunet?
Ludovic Orban: În primul rând, partenerii de coaliţie. Să le spună: "Băieţi, voi ar trebui să vă puneţi cenuşă în cap, nu să vă apucaţi să daţi declaraţii critice la adresa unor măsuri guvernamentale, ci ar trebui să vă asumaţi răspunderea pentru situaţia extrem de gravă în care ne găsim" – dezmăţ bugetar.
Jurnalistă: Dar vedeţi că şi PNL-ul a fost în coaliţie.
Ludovic Orban: PNL, în egală măsură vinovat, numai că vechea conducere PNL s-a volatilizat. A venit un alt tip de lider care chiar nu a avut nicio legătură cu guvernarea în perioada respectivă. Mă refer la Bolojan. Revin. 65 de miliarde daţi de Ciolacu din fondul de rezervă al Guvernului. Ceilalţi premieri, în toate exerciţiile bugetare anuale, nu cred că au distribuit din fondul de rezervă 65 de miliarde.
Ori, în condiţiile astea, tu, PSD, să emiţi opinii critice împotriva unor măsuri, călcând în picioare solidaritatea guvernamentală. Nu cred că măsurile astea au fost anunţate fără să existe un acord în coaliţie. Arată că, de fapt, joacă la ofsaid, că, de fapt, PSD-ul nu este un partener loial. Nu şi-a asumat în niciun fel nici vinovăţia pentru dezastrul bugetar pe care îl găsim acum.
Fac o paranteză. Le-am dat un sfat astăzi, că m-am întâlnit cu mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului, le-am cerut să facă un exerciţiu. În 2022 şi în 2023, Guvernele Ciucă şi Ciolacu au majorat taxele, impozitele şi contribuţiile, s-au introdus impozite şi contribuţii noi, gen impozitul pe bacşiş şi aşa mai departe. Le-am cerut să vadă prognozele date de Ministerul Finanţelor cu privire la veniturile suplimentare care urmează să fie încasate şi să constate un lucru pe care l-am spus eu: niciuna dintre prognozele respective nu a fost atinsă. Sunt anumite categorii de impozit, cum e impozitul pe bacşiş şi aşa mai departe, dar n-au încasat nici măcar 10% din cât au prognozat că o să încaseze suplimentar.
Întotdeauna, când ai de-a face cu creştere de taxe şi impozite, contribuţii, trebuie să te gândeşti foarte serios la evaluarea impactului în economie. Din punctul meu de vedere, principala preocupare a acestui guvern trebuie să fie măsurile de asigurare a creşterii economice, indiferent de unde provine ea.
N-aş mai da, de exemplu, vouchere de vacanţă, care nu-ţi ajută cu nimic economia. N-au făcut decât să crească, adică la nişte servicii, în loc să facă ce-ţi aduce cu adevărat venituri ca stat... Turiştii străini care intră în stat – ce ar trebui tu să dai, dacă tot vrei să dai nişte bani pentru turism? Să dai o bonificaţie pentru fiecare turist străin adus în ţară de o agenţie de turism care vine şi îţi asigură veniturile.