PSD-ul face "presiuni" asupra lui Ponta, pentru a candida la prezidenţiale
alte articole
Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedintele PSD, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că foarte mulţi membri ai partidului îi cer lui Victor Ponta să se înscrie în cursa pentru Cotroceni.
Astfel, PSD-ul începe "presiunile" asupra premierului Ponta, pentru a candida la cea mai înaltă funcţie în stat.
Ipoteza candidaturii lui Ponta la prezidenţiale este "o nouate" care se vehiculează de câteva luni de zile. Pe atunci existând încă USL, Ponta a infirmat categoric această posibilitate, fluturată în genere când Antonescu critica prea aspru PSD, afirmând că el îşi doreşte să fie premier iar liderul liberal este cel ce va fi susţinut pentru Cotroceni.
Odată cu ruperea USL-ului, problema candidatului PSD la prezidenţiale începe să poată fi discutată şi oficial. Nu neapărat şi deschis. Dacă PSD-ul va decide abia după europarlamentare, pe mâna cui mizează pentru Cotroceni, nu este fiindcă nu vrea să piardă un prim ministru extraordinar de potent ci fiindcă se teme că modul în care a guvernat Ponta i-a erodat capitalul electoral.
Surse din interiorul PSD-ului au declarat în repetate rânduri că decizia referitor la o eventuală candidatură a lui Ponta la prezidenţiale poate fi luată abia după europarlamentarele din mai căci, mai mult decât orice sondaj de opinie, alegerile vor fi barometrul real al cotei de simpatie de care se mai bucură Ponta după o guvernare deloc populară printre români.
Urmele lăsate în conştiinţa votanţilor de impozitele impuse de guvernul Ponta, de faimoasa taxă pe stâlpi, de iniţiativa accizei pe carburanţi, de plagiatul premierului, de Roşia Montană, de modul în care este abordată problema gazelor de şist, de Marţea Neagră din Parlament, de atacurile la adresa justiţiei, toate se vor reflecta în rezultatele votului din mai.
Aşadar, dacă PSD va obţine un scor bun la europarlamentare, atunci înseamnă că Victor Ponta a scăpat cu imaginea încă funcţională, după toate "gafele" de la guvernare pe care le-a comis şi social democraţii pot merge cu el în frunte în cursa pentru Cotroceni. În caz contrar, atunci înţelept ar fi să se distanţele un pic de Ponta şi să aleagă un cadidat cu o imagine mai bună decât el, ideal pe altcineva decât Geoană sau Oprescu, consideraţi perdanţi din start.
Deocamdată, conform celor mai recente sondaje Ponta este pe primul loc în topul încrederii românilor, cu o cota de încredere de doar 24%, urmat de Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu - cu câte 23%, de Sorin Oprescu cu 18% şi de Crin Antonescu, aflat la egalitate cu Traian Băsescu şi Gigi Becali la 18%.
Deşi pe primul loc, Ponta este departe de a putea învinge la prezidenţiale din turul I, fiind încă foarte departe de acel 50% 1 necesar.