PSD nu este de acord ca salariul minim să nu fie majorat. "Să nu creadă Guvernul că noi o să acceptăm"

Proiectul de buget al Guvernului Cioloş este în mare parte construit pe proiectul lăsat de fostul premier Victor Ponta, susţine preşedintele PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.12.2015

"Am convenit cu colegii de la grupul parlamentar din Camera Deputaţilor să se uite cu atenţie peste proiectul de buget. În privinţa amendamentelor, am convenit ca orice coleg care intenţionează, după ce studiază proiectul de lege, să depună vreun amendament să discutăm în grup şi să decidem dacă acel amendament se justifică sau nu, dar vorbim nu de amendamente cu miile, vorbim, dacă va fi cazul, de amendamente importante care nu afectează neapărat sursele financiare, pentru că bugetul este construit în mare parte, dacă nu în totalitate, pe proiectul de buget lăsat de Guvernul Ponta", a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Şeful PSD nu este însă mulţumit de decizia Guvernului Cioloş de a îngheţa salariul minim pe economie la 1.050 de lei, în contextul în care fostul premierul Victor Ponta a promis că acesta va fi majorat la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

În opinia lui Dragnea, singurul element care lipseşte din proiectul de buget al Guvernului Ponta este studiul de impact cerut de ministrul Finanţelor, Anca Dragu, pentru mărirea salariului minim de la 1.050 lei la 1.200.

"Cel mai mare impediment este comunicarea greşită pe care a avut-o ministrul de Finanţe Anca Dragu, pentru că au spus că au nevoie de un studiu de impact asupra nivelului până la care să se mărescă salariul minim şi asupra calendarului de implementare. Nu suntem de acord ca salariul minim din România să nu se mărească sub nicio formă, din mai multe motive. În primul rând, salariul minim pe economie este printre cele mai mici din Europa, mi se pare că este penultimul, dacă nu ultimul.

În al doilea rând, noi vorbim aici de cetăţenii români care au totuşi dreptul la o viaţă mai bună. Poate e bun un studiu de impact, dar să nu creadă Guvernul că noi o să acceptăm să se amâne sine die această decizie şi trebuie să prezinte foarte clar care sunt criteriile care vor sta la baza acestui studiu, care este intervalul în care se va finaliza acest studiu, în aşa fel încât cel mai târziu în primăvară să se ia această decizie", a subliniat Liviu Dragnea.

Poziţia noului ministru de Finanţe

"Nu spunem, în acest moment, că va fi o creştere sau că nu va fi o creştere, ci spunem că am început o analiză să vedem eventualele etape în care ar putea creşte salariul minim în 2016 şi ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru că poate fi un efect de reducere a competitivităţii firmelor româneşti, astfel încât acestea să fie nevoite să renunţe la o parte din salariaţi sau să-şi reducă producţia sau exporturile.

Ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate, de asemenea, ar putea avea un efect ascuns de migrare a forţei de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Creşterea salariului minim îi poate afecta şi pe noii intraţi pe piaţa de muncă, pe tineri, sau pe angajaţii cu calificare redusă", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Pe de altă parte, ministrul afirmă că o creştere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condiţiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor