Vasile Dîncu, discuţii cu senatorii din grupul PSD pe teme de importanţă majoră
alte articole
"Am discutat mai puţin pe investiţii locale, ceea ce mă aşteptam, să spunem aşa, fiecare senator îşi serveşte în general colegiul şi se luptă pentru colegiul lui şi este normal asta, dar am discutat mai mult despre reforma în administraţie, despre ceea ce vrea Guvernul în ceea ce priveşte funcţia publică, despre cum vrem să codificăm şi să construim un cod al administraţiei", a declarat Vasile Dîncu, citat de Agerpres.
Potrivit vicepremierului, Guvernul urmează să prezinte în Parlament un proiect de lege care va aduce modificări legate de statutul funcţiei publice.
"Vrem să facem un proiect modern, în care să direcţionăm schimbarea în ceea ce priveşte reforma administraţiei centrale, dar în acelaşi timp şi a administraţiei locale, legate de funcţia prefectului, legate de şcolarizare. (...) Concret, nu am schimbat încă nimic. Vom pune în dezbatere publică unele modificări pe care le gândim noi, le gândesc specialiştii care au venit în discuţia despre funcţia publică.
Este un proiect la care se lucrează de vreo doi ani. Au venit organizaţiile primarilor, organizaţiile profesionale ale celor din administraţia publică. (...) Este un proiect prin care se vor modifica mai multe lucruri (...) În Parlament se va alege varianta care se crede că este cea mai bună, dar una modernă, funcţională pentru un stat modern", a declarat Vasile Dîncu.
În discuţiile sale cu senatorii PSD, vicepremierul a discutat şi despre "anumite proiecte de investiţii, structura bugetului", precum şi chestiunea fondurilor europene.
"Am convenit să fie urmată această venire a mea şi de alţi miniştri, probabil ministrul de Finanţe. Orice solicitare din partea grupurilor parlamentare va fi onorată de miniştrii acestui guvern. (...) Mai ales că suntem foarte interesaţi să avem un program comun de schimbare legislativă, în care să fim sprijiniţi de Parlament în a face reformă în administraţia centrală, reformă în administraţia locală. Şi fără o echipă, fără un bun consens naţional nu cred că vom reuşi să facem asta într-un singur an", a afirmat Vasile Dîncu.
Întrebat dacă în discuţiile cu parlamentarii social-democraţi aceştia au condiţionat votarea proiectului de buget de anumite teme cum ar fi cea a salariului minim pe economie, ministrul Dezvoltării a replicat:
"Am discutat şi despre venitul minim garantat, am vorbit despre faptul că la Ministerul Finanţelor nu a dispărut această opţiune. Nu era nici în bugetul trecut opţiunea aceasta. Se face un studiu de impact şi, în funcţie de rezultatele acestuia, se va vedea nivelul la care se va ajunge cu venitul minim garantat. Deci nu s-a renunţat la acest lucru. Sigur că în mod normal grupul social-democrat are şi o serie de nemulţumiri legate de asta. Dar, în principiu, nu au existat modificări substanţiale, să spunem, în ceea ce priveşte bugetul României din acest moment.
Este un buget pentru necesităţile României, pe care l-a surprins şi Guvernul social-democrat, să spunem aşa. Şi, sigur, cu unele prioritizări diferite, cu altă concepţie, noul Guvern până la urmă încearcă acelaşi lucru, să nu facă o dominantă ideologică, să nu determine ideologic asta, ci să meargă la necesităţile noastre cele mai stringente".
Vasile Dîncu a adăugat că, în cadrul elaborării proiectului de buget, Guvernul a avut în vedere şi o analiză a tipurilor de investiţii care nu sunt acoperite financiar.
"Ceea ce s-a încercat acum, mai ales la zona de investiţii, (n.r. a fost) să vedem care sunt tipurile de cheltuieli, tipurile de investiţii care nu sunt acoperite, de exemplu, de fondurile europene şi să le acoperim mai degrabă din bugetul de stat, pentru ca să nu rămână zone albe, fără dezvoltare în România.
Continuăm aceste analize pe tipuri de programe şi încercăm să vedem zonele care rămân neacoperite. (...) Există diferenţe între judeţe în ceea ce priveşte investiţiile, există diferenţe şi de activism (...) şi noi va trebui să corectăm toate aceste lucruri", a mai declarat ministrul Dezvoltării Regionale.
În ceea ce priveşte fondurile europene, ministrul a punctat că "parlamentarii ştiu cel mai bine deficienţele de legislaţie din acest moment".
"Mi-am notat o jumătate de carneţel de propuneri şi sper ca împreună cu Parlamentul să reuşim să facem, acolo unde este cazul, modificări legislative, pornind de la modalitatea în care anumite tipuri de UAT-uri, de localităţi, nu se califică pentru anumite categorii de fonduri europene până la modalităţi prin care putem schimba statutul unor unităţi administrativ-teritoriale", a explicat Vasile Dîncu.
O întâlnire pe acelaşi subiect a avut şi cu reprezentanţii asociaţiei primarilor de oraşe, a amintit el, pentru a se stabili cum anumite comune devenite oraşe în ultimul an pot reveni la statutul iniţial, astfel încât să se poată califica la cât mai multe proiecte pe fonduri europene.