Băsescu: "E un abandon nepermis al preşedintelui"

În condiţiile în care la Consiliul European din decembrie se vor discuta probleme de interes arzător, delegarea reprezentării ţării către premierul Cioloş reprezintă o neasumare a răspunderii din partea lui Iohannis, a opinat Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Delegarea lui Cioloş la Consiliul European din 17-18 decembrie a fost lucru fundamental greşit, a opinat duminică Traian Băsescu, accentuând cuvântul "greşit".

Comentând reducerea bugetului alocat deplasărilor externe ale Preşedintelui, Băsescu a declarat că acest lucru arată intenţia preşedintelui de a delega premierului parte din deplasările de la Bruxelles, cel puţin. "Este semnalul pe care l-a dat acum delegându-l pe premier la Consiliul European din 17-18 decembrie, a fost lucru fundamental gre-şit." a susţinut fostul şef al statului.

"Poţi să-l delegi pe premier la orice alt Consiliu numai la cel din decembrie nu, dacă citeşti Constituţia. Consiliul European din decembrie e dedicat problematicii externe, fundamental dedicat problematicii externe. Eu anticipez că la acest Consiliu vor fi discuţii aprinse pe tema Schengen, vor fi discuţii pe tema Ucraina, pe tema Siria, vor fi discuţii pe tema brexit-ului, adică Marea Britanie şi ieşirea ei. Ştiţi care e prima condiţie (pusă de Marea Britanii pentru a rămâne în UE)? Să poată limita accesul românilor pe piaţa muncii britanice, este unul din elementele cu care ameninţă, plus cel cu ajutoarele sociale.

Aici când se discuta Schengen, când se discută cotele de refugiaţi, numai dacă eşti naiv nu ştii că sunt pregătiţi încă 500 000 de refugiaţi la repartizare. Când se discută Ucraina, problema de securitate pentru România, cum să nu fii acolo, tu, titularul de problemă?", s-a întrebat Băsescu.

Întrebat de ce crede ca Iohannis l-a delegat pe Cioloş la Consiliu, Băsescu a opinat că este vorba de o neasumare de răspundere.

"Consiliul de iarnă este dedicat problemelor externe. Când arde problema migraţiei, când arde problema Schengen, când arde problema Siria, când arde problema Ucraina, n-aş lăsa pe nimeni altcineva să reprezinte România când sunt lucruri atât de importante. După mine e o mică fugă de răspundere”, a mai susţinut fostul preşedinte.

"Acum ar trebui să anticipezi, să ştii ce va vrea Marea Britanie, să vezi cât de serioasă este trănsnaia scoasă pe gură de premierul olandez ca să se facă un Schengen mai mic care să includă Beneluxul, Franţa, Germania şi Austria, să vezi cât de departe sunt dispuse să meargă Franţa şi Germania în a fi partenerii Rusiei, în raport cu SUA care rămân destul de exigente în problema sancţiunilor pentru anul viitor.", a arătat Băsescu miza Consiliului la care Iohannis a ales să nu participe.

Fostul şef al statului a mai adăugat că în Consiliu se va discuta problema sancţiunilor pentru Rusia şi a opinat că poziţia României ar trebui să fie extrem de dură în susţinerea menţinerii sancţiunilor pentru că "dna Merkel mai lucrează la un aranjament. Aţi observat cu câtă uşurinţă a renunţat Rusia să continue tratativele cu Turcia cu privire la construcţia conductei Turkishstream. De ce? Pentru că sunt în discuţii foarte avansate pentru Northstream doi, care să meargă direct în Germania din Rusia. A doua conductă! Au deja una, o pregătesc pe a doua. Or, aceste lucruri trebuie să le simţi. Din discuţii, poţi să pui întrebările frontal, mai puţin frontal, poţi afla şi de la alte state despre ce intenţii are dna Merkel.", a declarat Băsescu.

Revenind la reducerea bugetului pentru deplasări externe a preşedintelui, Băsescu a declarat că asistăm acum la un abandon nepermis al preşedintelui:

"Avem un exemplu de ce. Iată un abandon nepermis al preşedintelui! Este titularul politicii externe iar Consilul din decembrie este dedicat evenimentelor de politică externă.", a concluzionat fostul preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne