PSD, în acţiune: Comisia de anchetă, în paralel cu ancheta Parchetului. Persoanele citate, obligate să se prezinte

O nouă iniţiativă controversată marca Nicolicea - Iordache: Parlamentul poate înfiinţa o comisie de anchetă chiar dacă în paralel există o investigaţie a procurorilor. Mai mult, Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat astfel încât să prevadă obligativitatea persoanelor chemate la audieri să se prezinte.
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)
Andrei Pricopie
09.05.2017

Camera Deputaţilor a dat undă verde - cu 171 voturi "pentru", 98 "împotrivă" şi o abţinere - iniţiativei depuse de deputaţii PSD Eugen Nicolicea şi Florin Iordache, potrivit căreia Parlamentul va putea să înfiinţeze o comisie de anchetă chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel.

Mai mult, persoanele chemate la audieri în comisiile de anchetă parlamentară, inclusiv magistraţii, vor fi obligate să se prezinte, în caz contrar riscă sancţiuni.

Comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administraţiei publice şi poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

Dacă cumva nu vor veni la audieri fără a-şi motiva decizia, potrivit propunerii celor doi pesedişti, persoanele în cauză riscă sancţiuni: fie sesizarea conducătorului instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor din regulamentele interne ale instituţiei respective, fie sesizarea organelor de urmărire penală pentru comiterea infracţiunii intitulate "omisiunea sesizării" prevăzută de Codul Penal.

Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată.

Persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă. Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.

Mişcarea lui Iordache şi Nicolicea vine în contextul în care Parchetul General tocmai ce a blocat comisia privind presupusa fraudare a alegerilor din 2009 despre care se bănuieşte că vizează eliminarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor