Prună despre înăsprirea pedepselor pentru tulburarea ordinii publice: O strategie de demantelare a oricărei forme de protest

La scurt timp după ce un poliţist a fost efectiv măcelărit în timpul serviciului, MAI a venit cu un set de propuneri legislative. Prezentat drept de natură să asigure siguranţa oamenilor legii precum şi siguranţa socială, proiectul pare însă să ascundă un măr otrăvit.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună, critică recentele propuneri ale MAI vizând înăsprirea pedepselor pentru ultraj şi tulburarea ordinii publice. Lansat pe fundalul tulburării stârnite de omorârea unui poliţist în timp ce-şi făcea datoria, setul de propuneri prevede închisoare pentru tulburarea ordinii publice, aceasta în contextul în care în ultima perioadă în România au loc proteste peste proteste iar jandarmii n-au mai prididit dând amenzi pentru cei ce "tulbură" ordinea.

Într-un lungă postare pe Facebook, Prună remarcă fracturile logice din spatele propunerilor MAI: pe de o parte, când a fost să dea OUG 13, politicienii s-au plâns că penitenciarele sunt prea aglomerate, ceea ce nu-i uman (plus că cică ne amendează CEDO), iar acum vor să bage la închisoare oameni care "tulbură ordinea publică"

Încă una aşa, de mestecat în week-end. Pe de o parte, spunem că penitenciarele sunt încărcate (perfect adevărat). Politicianismul dâmboviţean se prinde repede că discursul despre aglomerarea penitenciarelor e o pedală bună pentru derapat în plină luptă cu corupţia de stat. Aşa că întâi construieşte contextul atent şi cu metodă, culminând în miezul nopţii cu graţiere pentru toţi. Nu iese, nişte oameni tulbură grav ordinea publică. Politicienii umanişti mai pretind vreo 2 săptămâni după noaptea vrajbei noastre că nu mai pot dormi de grija celor mulţi din penitenciare. Prea multă lume tulbură liniştea publică, aşa că politicienii dau înapoi. Nu de tot, numai pentru o vreme. Apropos, aţi mai auzit ceva, vreo lamentare din partea politicienilor în privinţa situaţiei din penitenciare?!

După ce mai umblă la constituţionalitatea unor prevederi care nu îi lasă să facă într-adevăr din România o ogradă proprie, pam, pam: vor să elimine amenda pentru tulburarea liniştii publice şi să crească pedeapsa cu închisoare de la minim 2 luni – maxim 3 ani, la minim 1 an – maxim 5 ani. Cică asta asigură "o protecţie efectivă a celor însărcinaţi cu aplicarea legii" şi e menit să "evite percepţia populaţiei că sistemul judiciar nu este eficient şi îndeajuns de preocupat în a-i asigura securitatea socială", scrie, pe Facebook, Prună.

Tehnocrata mai remarcă faptul că "întâi de toate, (...)protecţia efectivă trebuie să fie a cetăţeanului" şi face legătura între înăsprirea pedepselor şi proteste.

„Din faptul că pedeapsa pentru tulburarea liniştii publice (de pildă atunci când s-a umplut fără autorizaţie Piaţa Victoriei pe 31 ianuarie noaptea) este închisoarea de la 1 la 5 ani nu pot deduce că sistemul judiciar ar deveni mai eficient. Am citit atent înlănţuirea de argumente din comunicatul MAI. Nu îl înţeleg…

Eu am fost în multe penitenciare anul trecut – sunt pline de condamnaţi care primesc pedepse mult prea mari pentru faptele pe care le-au săvârşit. Asta pentru că avem coduri care conduc la pedepse mult prea mari – am mai explicat că dacă furi mai multe oglinzi de maşină într-o parcare, poţi risca o pedeapsă mai mare decât pentru o tentativă de omor. Aşa e codul, judecătorul nu are ce face. Aici trebuie să umblăm. Nu la incriminarea încă şi mai gravă a tulburării liniştii publice. De cele mai multe ori, nişte nefericiţi care nu îşi pot plăti avocaţi ajung să supraaglomereze puşcăriile ani lungi şi nu ies de acolo mai buni. Aşa că eu citesc propunerea MAI în cheia mai largă a strategiei de demantelare a oricărei forme de protest social, concluzionează Prună.

Reamintim că ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a transmis joi, către Ministerul Justiţiei, o serie de propuneri vizând înăsprirea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar şi uciderea unui om al legii. Propunerile au fost formulate în contextul în care, recent, un poliţist a fost omorât cu zeci de lovituri de cuţit, în timp ce era la datorie.

Printre propunerile MAI se numără sancţionarea cu închisoarea a faptelor de ultraj la adresa unui poliţist, jandarm sau militar în timp ce uciderea unui poliţist, jandarm, judecător, procuror sau militar ar putea fi pasibilă chiar de închisoare pe viaţă.

Totodată, MAI foloseşte acest prilej pentru a lansa şi propuneri noi vizând sancţionarea celor ce "tulbură ordinea publică", propunând pedepse cu închisoare de la 1 la 5 ani. Una dintre faptele asimilabile tulburării publice este „împiedicarea prin violenţă sau ameninţare a circulaţiei normale a pietonilor sau vehiculelor etc”.