Tudose vrea ca poliţiştii să patruleze câte doi. "Cu certitudine nu e posibil!", îi răspunde un lider sindical

Joi seara un poliţist a căzut la datorie, înjunghiat mortal. Drept urmare, premierul cere ca poliţiştii să nu mai patruleze singuri. Este însă posibil ce vrea Tudose? Se pare că nu.
Poliţişti români pe motociclete.
Poliţişti români pe motociclete. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Pentru ca poliţiştii să patruleze câte doi, aşa cum a cerut premierul Tudose, ar fi nevoie ca la nivel naţional să se mai angajeze măcar 20.000 de oameni, a declarat sâmbătă, pentru Mediafax, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă.

"Din punct de vedere al efectivelor actuale şi dacă ţinem în fiinţă aceleaşi unităţi de poliţie, nu este posibil. În mediul rural, şi poliţiile de transporturi feroviar şi naval, cu certitudine nu este posibil. Acum funcţionăm în mediul rural şi în poliţiile de transporturi feroviar şi naval 80 la sută pe sistem de avarie, cu un singur om pe schimb. Schimbul doi şi trei de regulă este asigurat de un singur poliţist, din lipsă de efective", a declarat Coarnă.

Potrivit liderului sindical, pentru ca patrularea să nu mai fie făcută cu un singur om, există două soluţii: fie să se restrângă posturile de poliţie teritoriale, ceea ce înseamnă închiderea unora dintre acestea, fie să se angajeze oameni.

"Pentru viitor trebuie diminuat deficitul de personal. Pe noi ne-a chemat doamna ministru luni la o discuţie pe tema asta. Ar trebui o reanaliză a acestor posturi de poliţie din rural şi o comasare a lor cu un anumit grafic de patrulare unde să formezi din minim doi poliţişti tura de serviciu. Să cooptăm şi Jandarmeria, mă gândesc la o acţiune comună cu Jandarmeria, să ne ajute în mediul rural. Soluţia clară, optimă este de angajare de oameni. Noi cârpim, folosim tertipuri de termen scurt ca să încercăm să rezolvăm, dar nu ţine, nu sunt oameni. În momentul ăsta, cu 20.000 de oameni la nivel de ţară cred că putem să respirăm cât de cât uşuraţi şi să formăm aceste patrule în rural, în poliţie transporturi, ordine publică. 20.000 de oameni ca să funcţionăm cu doi poliţişti pe tură", a declarat Coarnă.

Declaraţia lui Coarnă vine în contextul în care poliţistul Sorin Vezeteu a fost înjunghiat mortal joi seară, în timp ce era de serviciu în Postul de Poliţie Transporturi Feroviare din Gara Burdujeni (Suceava).

Ulterior uciderii lui Vezeteu, liderul Sindicatului Poliţiştilor ''Diamantul'', Emil Păscuţ, a arătat că acest caz nu este singular şi a opinat că dacă poliţiştii ucişi ar fi avut parteneri de muncă în loc să fi fost singuri pe tură, crimele ar fi putut fi evitate.

„Se pretinde că sunt 80.000 de poliţişti, cu 20.000 de posturi vacante. Noi ştim că cele 8 secţii regionale de poliţie transporturi au efectivele la jumătate, fiind o practică efectuarea serviciului în gări de către poliţişti, singuri, în special noaptea.

Ministrul MAI trebuie fie să ia măsuri urgente şi hotărâte pentru îmbunătăţirea securităţii personale a poliţiştilor din stradă, fie să-şi dea demisia. De când a ajuns pe scaunul de ministru, Carmen Dan a arătat că ştie doar să fie un executant. Şi că ştie să dea bine în poze. Nu am văzut nicio iniţiativă personală din partea acestei doamne, demnă de un ministru", scria Păscuţ pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne