Carmen Dan: "Îmi doresc să eliminăm acele constrângeri care fac ca poliţiştii să aibă reţineri în a utiliza armamentul din dotare"

Uciderea la datorie a poliţistului Sorin Vezeteu ar putea duce la schimbarea actelor normative ce reglementează activitatea oamenilor legii, astfel încât aceştia să poată recurge fără reţineri la armamentul din dotare.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat luni că îşi doreşte eliminarea constrângerilor care fac ca poliţiştii să aibă reţineri evidente în a utiliza armamentul din dotare atunci când este necesar, relatează Agerpres. Declaraţiile ministrului vin în contextul în care un poliţist a fost ucis cu zeci de lovituri de cuţit, în timp ce se afla în post.

"Referitor la uzul de armă — pentru că acest act normativ vizează toţi angajaţii MAI care deţin o armă de serviciu, am decis ca procesul de modificare a acestei reglementări să fie realizat la nivelul ministerului. Personal, îmi doresc să eliminăm toate acele constrângeri care fac în prezent ca poliţiştii să aibă reţineri evidente în a utiliza armamentul din dotare şi aceste modificări îmi doresc să fie finalizate cât mai repede, pentru a avea până la sfârşitul acestui an acest pachet complet care priveşte întărirea autorităţii poliţistului", a declarat Carmen Dan, preluată de Agerpres, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

Carmen Dan a mai susţinut că, pentru a evita situaţii similare celei de la Suceava, la sediul MAI se vor inventaria toate resursele pe care Jandarmeria le poate pune la dispoziţie pentru a completa deficitul de poliţişti din domeniul ordinii publice.

"Pregătim o evaluare completă în ceea ce priveşte priorităţile logistice care ţin de echipamentul de protecţie al poliţiştilor şi această analiză o voi prezenta inclusiv primului-ministru. Nu vreau să detaliez acum ce e mai prioritar, pentru că vreau să ascult opinia poliţiştilor. Că este vorba de veste de protecţie sau de armament sau de orice alte mijloace de intervenţie — vom vedea care este şi opinia celor care le folosesc şi vor folosi aceste mijloace. Am spus că vom avea o abordare consultativă şi aşa va fi", a declarat Carmen Dan.

Reamintim că după uciderea poliţistului Sorin Vezeteu, ministrul de Interne a avut o dezbatere cu liderii sindicali din domeniu, în vederea modificării Statului Poliţistului, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

Cu ocazia dezbaterilor, liderul Sindicatului Poliţiştilor ''Diamantul'', Emil Păscuţ, a explicat că lipsa de personal din poliţia operativă este mult mai mare decât cea care ni se transmite oficial.

"Ni se spune pe hârtie că sunt 80.000 poliţişti, când în realitate sunt circa 40.000, ceilalţi 40.000 sunt nişte poliţişti cameleon, din structurile de suport, de exemplu: psihologi, medici, personalul de deservire la cantină, cântăreţi, contabili. Toate specialităţile care în alte ministere sunt funcţionari publici, personal contractual, la noi suntem toţi poliţişti. Se falsifică realitatea. În hârtii dăm 80.000 poliţişti, în stradă, în gări, poliţiştii acţionează de unul singur", a declarat Emil Păscuţ, liderul sindicatului ''Diamantul'', preluat de Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne