Provocările cu care se confruntă Rusia
În ciuda faptului că este una dintre cele mai bogate ţări din lume, Rusia se confruntă în continuare cu mai multe provocări ce împiedică dezvoltarea ţării, cum ar fi emigrarea tinerilor, probleme demografice şi cele legate de sănătatea publică.
Lipsa de oportunităţi şi dificultăţile economice tot mai mari influenţează mulţi tineri să emigreze, în special în Europa şi Statele Unite. Cei care emigrează sunt cei care doresc să îşi lărgească orizonturile şi să aibă posibilităţi mai bune şi care văd cum şansele lor sunt reduse de climatul predominant corupt din ţară.
Se estimează că între 2008 şi 2011, mai mult de 1 250 000 de ruşi au emigrat, un număr chiar mai mare decât cei care au emigrat după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Un studiu realizat în 2010 a constatat că 21 la sută dintre ruşi doresc să emigreze, comparativ cu 5 la sută care au vrut să facă acest lucru în 1991, anul în care Uniunea Sovietică s-a prăbuşit.
Pe parcursul ultimelor două decenii îmbătrânirea demografică şi efectele sale asupra societăţii ruse au fost în centrul dezbaterilor. Există acum un acord universal cum că dacă Rusia nu rezolvă această problemă, statutul său de putere mondială va fi serios compromis. Rusia s-a confruntat recent cu un fenomen comun mai multor ţări dezvoltate - o populaţie care îmbătrâneşte rapid şi cu o rată a natalităţii în continuă scădere. Cu toate acestea, în timp ce persoanele care locuiesc în majoritatea ţărilor industrializate au o speranţa de viaţă crescută, în Rusia acest fenomen este afectat de starea de sănătate relativ scăzută a populaţiei sale.
Aceşti factori, în plus faţă de politicile restrictive de imigrare şi ratele scăzute de fertilitate, au condus Rusia spre un proces constant de depopulare. Se estimează că între 1993 şi 2010, populaţia din Rusia s-a redus de la aproximativ 149 milioane la 142 milioane de oameni. Dacă tendinţele actuale continuă, populaţia Rusiei în 2050 va fi de 100 - 107 milioane, ceea ce ar fi un dezastru demografic pentru o ţară atât de mare.
Problemele grave de sănătate în rândul ruşilor sunt rezultatul unor cote ridicate de fumători şi consumatori de alcool, precum şi a unui număr mare de persoane cu HIV/SIDA. Se estimează acum că mai mult de două milioane de oameni sunt infectate cu HIV, iar epidemia nu arată nici un semn de atenuare. 80 la sută dintre cei infectaţi cu HIV au vârsta sub 30 de ani, iar epidemia este strâns asociată cu niveluri ridicate ale consumului de droguri intravenoase.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile de inimă, agravate de consumul de alcool şi tutun, sunt responsabile pentru peste 1,2 milioane de decese în fiecare an. Potrivit unui studiu, creşterea consumului de alcool din 1987 a cauzat mai mult de trei milioane de decese la nivel naţional. Se estimează că unul din opt decese poate fi atribuit unor boli legate de alcool.
Deşi a existat întotdeauna corupţie în Rusia, aceasta nu a fost niciodată la fel de mare ca acum.
În Rusia, cuvintele şi simbolurile sunt mai importante decât realitatea. Vladimir Putin, fie că deţinea funcţia de preşedinte sau cea de prim-ministru, a încercat în mod repetat să folosească simboluri pentru a atrage sprijinul pentru politicile sale. Unul dintre aceste simboluri a fost ideea unei Rusii ca cetate izolată, înconjurată de duşmani puternici, în special Statele Unite. Cu toate acestea, în ciuda utilizării acestor simboluri, există mult antagonism faţă de Putin, în special în rândul tinerilor şi intelectualilor de toate vârstele. Mulţi oameni cred că, deşi a existat întotdeauna corupţie în Rusia, aceasta nu a fost niciodată la fel de mare ca acum. Situaţia este agravată şi de manevrele lui Putin de a rămâne la putere pe termen nedefinit, o problemă care-i îngrijorează pe foarte mulţi ruşi.
De când a preluat din nou puterea, Putin a exacerbat aspectele negative ale regimului său: consolidarea puterii, controlul strict al mass-mediei şi economiei, manipularea electorală, cenzura şi propaganda în mass-media controlată de stat şi persecutarea oponenţilor politici, a industriaşilor şi comercianţilor care se opun regimului său.
În acelaşi timp însă, publicul pare mai puţin dispus să îndure abuzul guvernului, protestele împotriva regimului actual fiind constante, în ciuda amenzilor uriaşe stabilite de guvern pentru orice fel de demonstraţie populară. Nu există nici o îndoială că Putin se va confrunta cu tot mai multe critici pentru politicile sale dure. Având în vedere aceste circumstanţe, este imposibil să se prevadă cu certitudine ce direcţie vor lua evenimentele. Este clar, totuşi, că liderii ruşi se confruntă cu o gamă largă şi complexă de probleme. Cum vor răspunde acestor provocări va determina tipul de ţară care va deveni Rusia.
Dr. César Chelala scrie numeroase articole pe temă drepturilor omului şi a politicii externe. El este co-câştigător al premiului Clubul de Presă al Americii din Străinătate.