Proteste violente în Turcia. Gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi multă frustrare [video]

Demonstraţii în Istambul 17 mai 2014
Demonstraţii în Istambul 17 mai 2014 (OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Material video pe pagina originală a Epoch Times România

Aproximativ 10.000 de protestatari turci s-au solidarizat în urma tragediei miniere de la Soma, şi au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de proasta gestionare a situaţiei de către Guvern. Manifestanţii au cerut demisia Guvernului Recep Tayyip Erdogan.

Totodată, cele mai importante sindicate din Turcia au făcut apel la grevă în semn de protest. Accidentul din mina de cărbune de la Soma a avut loc marţi, când, ca urmare a unei explozii, vaporii de monoxid de carbon s-au împrăştiat în tunelurile minei. La momentul exploziei, în subteran se aflau circa 800 de oameni.

Gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc au fost utilizate împotriva protestatarilor în zona celui mai grav accident industrial, pe fondul furiei declanşate de remarcile nepăsătoare ale prim-ministrului faţă de victime.

Poliţia turcă a utilizat gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă pentru a dispersa sute de manifestanţi care s-au adunat vineri la locul celui mai grav accident industrial din ţară, pentru a protesta faţă de situaţia sumbră din ţară în domeniul protecţiei muncii, şi faţă de atitudinea aparent nepăsătoare a prim-ministrului faţă de victimele catastrofei.

După explozie şi incendiu, marţi, la mina din Soma, în vestul Turciei, a fost confirmată moartea a 284 de oameni. Taner Yildiz, ministrul energiei, a declarat dispariţia a 18 mineri la acel moment.

Decesele din mina de cărbune Soma au reaprins antipatia faţă de prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan, care a fost criticat pentru represiunea din vara trecută asupra protestatarilor în Piaţa Taksim din Istanbul şi poziţia sa din ce în ce mai intolerantă faţă de orice fel de disidenţă. Comentariile premierului că "aceasta este ceea ce se întâmplă în industria minieră de cărbune", au determinat o reacţie furioasă în Soma, unde s-a confruntat miercuri cu protestatari furioşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe