Proteste la Budapesta după ce Orban deschide campusul unei universităţi asociate cu spionajul chinez

Budapesta, proteste împotriva deschiderii campusului Universităţii Fudan, asociată cu spionii regimului comunist chinez
Budapesta, proteste împotriva deschiderii campusului Universităţii Fudan, asociată cu spionii regimului comunist chinez (Ferenc Isza/​AFP/​Getty Images)

Planul guvernului condus de Viktor Orban de a construi la Budapesta un campus pentru Universitatea Fudan din China, cu ajutorul contractorilor chinezi şi împrumutând fonduri de la regimul comunist chinez, a scos, sâmbătă, mii de oameni pe străzile capitalei Ungariei.

Scandalul a început în aprilie 2021, atunci când guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai pentru construirea unui campus pe un teren unde iniţial era prevăzută construirea unui cămin pentru studenţii din Budapesta.

Politicienii şi economiştii de opoziţie au criticat costurile ridicate ale proiectului şi lipsa de transparenţă. Primarul din Budapesta se opune planului.

Citiți și Ungaria se opune unei rezoluţii a miniştrilor de Externe ai UE de condamnare a imixtiunii Chinei în Hong Kong

„Fidesz vinde cu ridicata locuinţele studenţilor maghiari şi viitorul lor, doar pentru a putea aduce universitatea de elită a dictaturii Chinei în ţară”, au declarat organizatorii protestului de sâmbătă, pe Facebook.

Orban a construit legături cordiale cu China, Rusia şi alte guverne iliberale, în timp ce blochează aliaţii occidentali prin limitarea independenţei cercetării ştiinţifice, a sistemului judiciar şi a mass-media.

El se confruntă cu o opoziţie unită pentru prima dată de la preluarea puterii în 2010, înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc în 2022.

Guvernul lui Orban îşi motivează alegerea susţinând că Universitatea Fudan este o instituţie de talie internaţională şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia să înveţe de la cei mai buni”.

Citiți și Viktor Orban anunţă că se vaccinează cu vaccinul chinez produs de Sinopharm

Dar opoziţia liberală a premierului Viktor Orban îl acuză că urmăreşte apropierea de Partidul Comunist Chinez - după ce Ungaria a avut mai multe luări de poziţie controversate, blocând rezoluţii europene care criticau regimul de la Beijing - şi se teme că viitorul campus ar putea submina calitatea învăţământului superior maghiar şi ar putea deveni un „cal troian”, pentru influenţa Beijingului în Ungaria şi Uniunea Europeană.

Conform unor documente, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro de la China pentru a finanţa lucrările, al căror cost total este evaluat la 1,5 miliarde de euro.

Potrivit unei estimări AFP, circa 10.000 de persoane au participat la marşul de protest.

Citiți și Ungaria face publice contractele încheiate pentru vaccinurile rusesc şi chinezesc. Cere blocului european să facă acelaşi lucru pentru Pfizer şi Moderna

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, considerat principalul adversar politic al lui Orban, se opune acestui proiect şi a luat parte personal la protestele de sâmbătă. De altfel, el a anunţat că va redenumi patru străzi din oraş, pentru a sabota planurile guvernului. Două dintre aceste străzi se vor numi strada „Eliberaţi Hong Kong” şi strada „Dalai Lama”, iar a treia „Drumul martirilor uiguri”.

O anchetă a centrului de jurnalism de investigaţie Direkt36 a arătat că Universitatea Fudan are legături strânse cu serviciile de informaţii chineze, mai ales că, în campusul din China, Fudan a lansat, în 2011, propria sa şcoală de spionaj. Universitatea este considerată o şcoală de elită a Partidului Comunist, cel puţin un sfert dintre studenţii săi fiind membri de partid.

Citiți și UE şi China vor să transforme Serbia în principalul centru de transport şi energie din Balcani. Cum va fi afectată România

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe