Ungaria face publice contractele încheiate pentru vaccinurile rusesc şi chinezesc. Cere blocului european să facă acelaşi lucru pentru Pfizer şi Moderna

Premierul Ungariei, Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
A.P.
12.03.2021

Ungaria a declarat, joi, că plăteşte echivalentul a aproximativ 37,50 USD pe doză pentru vaccinul COVID-19 produs de firma chineză Sinopharm şi 9,95 USD pe doză pentru vaccinul Sputnik V, adăugând că publică contractele de achiziţie pentru a promova mai multă transparenţă.

„Guvernul Ungariei susţine publicarea contractelor de achiziţionare a vaccinurilor”, a scris pe Facebook şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyás, ataşând 30 de pagini de documente, care păreau a fi contractele în cauză.

"Solicităm Comisiei Europene să publice şi contractele semnate de Bruxelles", a adăugat Gulyás.

Ungaria a fost prima naţiune a UE care a cumpărat şi a folosit vaccinuri chinezeşti sau ruseşti, pe care agenţiile de sănătate europene le privesc cu reticenţă, din motive de transparenţă a datelor de testare.

Ungaria a fost iniţial atacată pentru că a aprobat separat vaccinurile.

Cu toate acestea, recent, în ciuda problemelor legate de transparenţa procesului de testare, multe ţări europene şi-au exprimat interesul de a cumpăra aceste vaccinuri, deoarece livrările companiilor Pfizer şi Moderna nu au putut fi efectuate din cauza lipsei capacităţii de producţie corespunzătoare.

Ungaria a folosit mai mulţi furnizori pentru a asigura cele mai multe vaccinuri pe cap de locuitor din UE şi, de asemenea, a inoculat cel mai mare număr de persoane pe cap de locuitor din Europa, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Budapesta a folosit doar 65% din vaccinurile disponibile, deoarece oferta a crescut în ultimele săptămâni.

Viktor Orban a declarat că vrea să imunizeze cât mai mulţi oameni pentru a putea redeschide ţara după un nou blocaj impus săptămâna aceasta, când autorităţile au închis şcolile şi majoritatea magazinelor încercând să stăvilească o creştere record a cazurilor de virus Wuhan, produse de tulpina britanică B.1.1.7.

Cele mai recente date din Ungaria au menţionat 8.312 cazuri noi de infecţii cu coronavirus în ultimele 24 de ore şi 172 de decese.

O livrare de 450.000 de doze de vaccinuri Sinopharm primită joi a ridicat numărul livrărilor vaccinului produs de chinezi la 1 milion de doze.

În contracte, Centrul Naţional de Sănătate Publică din Ungaria se angajează să plătească 150 de milioane de euro plus taxe pentru 5 milioane de doze de vaccin Sinopharm, mult peste preţul vaccinurilor Pfizer / BioNTech sau AstraZeneca, aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Totodată, a fost de acord să plătească 20 de milioane USD pentru 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V.

Statisticile au arătat că, joi, Ungaria administrase o primă doză de vaccin la 1,149 milioane de persoane.

Viktor Orban şi prim-ministrul ceh Andrej Babis s-au aflat, joi, în Israel pentru o întâlnire cu premierul Benjamin Netanyahu, având ca temă politica de combatere a virusului Wuhan în Israel.

Autorităţile israeliene, care au vaccinat aproximativ 55% din cele 9 milioane de persoane din ţară cu cel puţin o doză de vaccin Pfizer / BioNTech, nu au declarat public costurile, dar un oficial a afirmat, cu condiţia anonimatului, că s-a plătit „de aproximativ două ori preţul din străinătate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor