Budapesta va schimba numele unor străzi pentru a protesta faţă de ridicarea unui campus universitar al Partidului Comunist Chinez

Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang,  China, 2016.
Soldaţi chinezi dispersează manifestanţi uiguri în regiunea Xinjiang, China, 2016. (Getty Images)

Oficialii oraşului Budapesta intenţionează să redenumească străzi dintr-o zonă în care o universitate chineză aparţinând Partidului Comunist din China urmează să deschidă un campus, în semn de protest şi solidaritate cu victimele regimului comunist de la Beijing.

Noile nume vor fi: strada Martirilor Uiguri, strada Eliberaţi Hong Kong, strada Dalai Lama şi strada Episcop Xie Shiguang, iar iniţiativa urmează să primească aprobarea oficială a oraşului în următoarele câteva zile, potrivit agenţiei de ştiri MTI.

Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, a declarat că Krisztina Baranyi, primarul districtului 9 al oraşului, unde urmează să fie construită universitatea chineză, a anunţat planurile miercuri, spunând că au căutat să-i onoreze pe cei care au suferit din cauza regimului chinez.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

Dalai Lama este liderul spiritual al Tibetului, exilat după invazia condusă de Mao Tsedun în Tibet şi ostracizat de China comunistă, uigurii sunt un grup etnic musulman supus la programe de genocid în vestul Chinei, după ce regimul comunist chinez a anexat zona la sfârşitul anilor '40, iar episcopul menţionat este un martir al Bisericii Catolice, omorât de regimul comunist chinez, care persecută chiar şi astăzi credincioşii Vaticanului.

Iniţiativa oficialilor oraşului Budapesta survine ca parte a unui efort mai mare de a se opune planurilor prim-ministrului Viktor Orban de a găzdui un campus universitar chinez în capitala naţiunii.

Ungaria a semnat acum câteva săptămâni un acord strategic cu Universitatea Fudan din Shanghai, cu privire la deschiderea unui campus în Budapesta până în 2024, care va accepta studenţi internaţionali. Campusul va deveni primul avanpost străin al universităţii şi primul campus universitar chinez din Uniunea Europeană.

Citiți și Partidul Comunist Chinez se luptă cu religia: Bibliile ajung pe foc, credincioşii primesc pedepse cu închisoarea

Investiţia de 1,8 miliarde USD va fi plătită de Ungaria cu ajutorul unui împrumut de la o bancă chineză.

Primarul şi alţi critici ai proiectului susţin că investiţia masivă creează o povară financiară nejustificată asupra contribuabililor maghiari şi indică legăturile tot mai strânse ale lui Orban cu autocraţiile din Beijing şi Moscova.

Primarul Karacsony afirmă că proiectul ridică, de asemenea, probleme de securitate naţională, deoarece universitatea a promis că va fi loială Partidului Comunist Chinez.

Baranyi a declarat că va organiza un referendum local pentru a bloca construcţia campusului.

Citiți și Regimul chinez mai primeşte o lovitură: Consiliul Europei condamnă public "turismul pentru transplant de organe"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe