UE şi China vor să transforme Serbia în principalul centru de transport şi energie din Balcani. Cum va fi afectată România
alte articole
Un proiect major de infrastructură, pus deja în mişcare cu ajutorul Uniunii Europene, va aduce mari probleme României şi Turciei, care urmează să fie ocolite de principala rută de transport a mărfurilor asiatice către Europa Centrală şi Balcani, relatează Podul.ro.
Potrivit sursei citate, proiectul presupune, în prima fază, reconstrucţia liniei de cale ferată de la Belgrad la graniţa Macedoniei de Nord, apoi până la Salonic, cu ajutorul UE, apoi crearea unei reţele de canale navigabile de la Salonic la Dunăre, aproape de Belgrad, transformând Serbia în principalul centru de transport şi energie din Balcani, ceea ce ar putea produce schimbări majore în geopolitica regiunii.
Marfa asiatică, în special cea adusă din China, intra până acum în Europa, în cea mai mare parte, prin strâmtorile Turciei, Bosfor şi Dardanele, apoi pe Dunăre sau pe calea ferată, prin ţara noastră, ori prin portul olandez Rotterdam. Noua rută, prin Salonic, va reduce mult distanţa şi durata de transport către Europa Centrală, aducând astfel economii substanţiale Chinei.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut, la sfârşitul lunii trecute, după o discuţie cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, că cei doi au vorbit despre legătura feroviară dintre Belgrad şi Macedonia de Nord, pe care UE este gata să o susţină, eliminând astfel îndoielile cu privire la finanţarea proiectului.
La rândul său, Vucic a afirmat că se aşteaptă ca în curând să fie semnat acordul cu oficialii de la Bruxelles, care va acoperi între 35 şi 50% (600-700 milioane de euro) din valoarea investiţiei feroviare.
În acelaşi timp, regimul comunist de la Beijing ar putea investi peste 17 miliarde de dolari în acest proiect, care va conecta Dunărea cu linia de coastă a Mării Egee, printr-o reţea de canale care ar utiliza şi sistemele fluviale Morava şi Vardar/Axios.
Dacă proiectul va fi finalizat, Belgrad, Budapesta, Viena şi Bratislava, precum şi alte centre regionale majore, vor primi navele de marfă din China şi restul Asiei pe o rută mult mai scurtă decât cea care trecea prin Marea Neagră.
Totodată, Turcia este pregătită să demareze lucrările la Canalul Istanbul, care vor costa peste 13 miliarde de dolari, cu scopul de a mări capacitatea de transport către Marea Neagră. În plus, România a făcut deja o serie de investiţii în portul Constanţa, printre altele crescând capacitatea de operare a containerelor şi adâncimile în port.