„Primăvara bosniacă” - proteste violente în Bosnia-Herţegovina (video)
alte articole
Material video din data de 7 februarie, pe pagina originală a articolului Epoch Times România
Mii de manifestanţii au luat cu asalt străzile mai multor oraşe din Bosnia Herţegovina în ultimele trei zile, însă începând de joi, protestele paşnice au devenit violente datorită încercărilor exasperate ale cetăţenilor de a atrage atenţia asupra situaţiei critice din ţară, notează mediafax,
Protestatarii sunt hotărâţi să facă o schimbare în clasa politică actuală din Bosnia. Corupţia profundă şi incapacitatea guvernului de a redresa economia ţării, aflată într-o stare groaznică din timpul războiului intercomunitar, a atras de la sine nemulţumirile profunde ale cetăţenilor.
”Ei ne fură de 25 de ani şi ne distrug viitorul. Vrem să plece”, a declarat Aldin Siranovici, unul din liderii manifestanţilor.
Chiar dacă numărul oamenilor prezenţi nu a fost unul foarte mare, desfăşurarea concomitentă în mai multe oraşe a manifestaţiilor a transformat mişcarea anti-guvernamentală într-o ”revoltă a cetăţenilor”, aşa cum a notat cotidianul Dnevni Avaz.
”Primăvara bosniacă!", a concluzionat cotidianul Oslobodjenje, cu privire la situaţia din ţara care găzduia Jocurile Olimpice de Iarnă cu fix 30 de ani în urmă.
Bosnia este în prezent una dintre cele mai sărace ţări din Europa. La 3,8 milioane de locuitori, 44% din populaţia activă este şomeră, salariul lunar mediu este de numai 420 de euro, iar conform statisticilor oficiale, unul din cinci locuitori trăieşte în sărăcie.
"Tot mai mulţi oameni trăiesc în mizerie şi sărăcie, ei sunt înfometaţi. Poporul şi-a pierdut speranţa şi nu mai crede în ameliorarea situaţiei. Protestul este singura cale" de a ne face ascultaţi, a precizat Vehid Sehici, un analist local.
Oraşul cel mai afectat de acţiunile protestatarilor a fost Tuzla. Vineri, sub privirile a peste 5.000 de manifestanţi, 100 de tineri au devastat o clădire a autorităţilor locale. Printre participanţi s-au aflat şi mai mulţi angajaţi ai întreprinderilor locale care nu-şi mai primiseră salariul de mai multe luni.
În număr mic, poliţia locală nu a intervenit şi a ales să protejeze clădirea care găzduieşte serviciile de urgenţă ale oraşului. Centrele de educaţie din oraş au fost închise din ziua de vineri din cauza protestelor.
În urmă cu o zi, ciocnirile violente dintre miile de protestatari şi forţele de ordine au făcut aproximativ 130 de victime, majoritatea poliţişti.
"Mă aflu pe străzi de peste doi ani. Autorităţile sunt surde la apelurile noastre şi merită ceea ce li se întâmplă", a declarat Mithad Kukuruzovici, unul dintre manifestanţi.
Conform postului naţional de televiziune, în Sarajevo aproximativ o mie de ”protestatari au spart ferestrele şi au incendiat gheretele gardienilor şi sediul” unei autorităţi guvernamentale regionale.
În oraşul Zenic, situat în centrul ţării, manifestanţii, în număr de aproximativ 3.000, au avut mai multe ciocniri de-a lungul zilei cu forţele de ordine, conform agenţiei oficiale FENA.
Pentru zilele următoare au mai fost anunţate proteste în alte 20 de oraşe , între care Bihac, Mostar, Prijedor şi Banja Luka. În timpul manifestaţiilor, numărul furturilor înregistrate a fost mult mai ridicat, notează presa locală.