Protest pentru salvarea Institutului Cantacuzino la Cotroceni

Lanţ uman al studenţilor medicinişti la Insitutul Cantacuzino, Bucureşti, 4 aprilie 2015.
Lanţ uman al studenţilor medicinişti la Insitutul Cantacuzino, Bucureşti, 4 aprilie 2015. (Epoch Times)

Marţi 7 aprilie 2015, angajaţii Institutului Cantacuzino vor ieşi din nou în stradă, lângă Palatul Cotroceni, pentru a cere salvarea instituţiei.

"Sindicatul din Institutului Cantacuzino a anunţat că s-a obţinut aprobarea Primăriei Generale pentru un miting la ”Palatul Cotroceni”, în faţa statuii ”Leul”. Sunt aşteptaţi cei care doresc să susţină cauza acestui institut strategic al României. Adunarea publică va avea loc marţi, 7 aprilie 2015, între orele 10.00 – 13.00, informează, pe Facebook, susţinătorii institutului Cantacuzino.

Potrivit dlui dr. Marian Toader, liderul sindicatului TESA, la protest vor lua partea angajaţii Intitutului cărora, după ora 11 li se vor alătura şi studenţii medicinişti precum şi alţi membri ai sindicatului. Protestatarii vor transmite Preşedinţiei şi Guvernului o petiţie vizând salvarea instituţiei.

Acesta este cel de al doilea protest organizat în ultimele zile, după ce studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Davila şi susţinători ai cauzei lor, au format sâmbătă, un lanţ uman pentru salvarea Institutului Cantacuzino.

De asemenea, în martie, în jur de 350 de angajaţi ai Institutului au protestat lângă Guvern, cerând soluţii pentru salvarea instituţiei.

Toate protestele pornesc de la premiza că Institutul Cantacuzino este o instituţie emblematică pentru România iar statul are posibilitatea şi ar trebui să se implice pentru salvarea ei. Raportat la rolul pe care Institutul Cantacuzino l-a avut şi l-ar putea avea din nou în viitor, datoriile sale sunt doar o picătură în ocean comparativ cu datoriile pe care statul le-a şters pentru Rompetrol sau pentru CFR-ul pe care voia să-l privatizeze fostul ministru Fenechiu.

Mai amintim că în 2014, Guvernul a decis anularea datoriilor a 15 companii din industria de apărare, invocând inclusiv actualul context regional geopolitic care "impune întărirea capacitaţii de apărare" a României. Or, Institutul Cantacuzino este una dintre cele mai importante structuri de intervenţie în caz de epidemii şi atacuri bio-teroriste, de o mare importanţă pentru siguranţa naţională, condiţii în care s-ar putea face pentru el ceea ce se preconiza, de exemplu pentru Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanica Plopeni sau Uzina Mecanică Sadu.

Institutul Cantacuzino a salvat milioane de vieţi, este una dintre cele mai importante structuri de intervenţie în caz de epidemii şi atacuri bio-teroriste, de o mare importanţă pentru siguranţa naţională, este un important centru de diagnostic microbiologic, este implicat în învăţământul medical de înaltă calitate (studenţi şi medici), are un rol esenţial în blocarea creşterii preţurilor pentru vaccinuri, şi, pentru toate aceste motive statul ar trebui să facă eforturi pentru salvarea instituţiei, astfel încât aceasta să îşi păstreze importanţa în sănătatea publică (în prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase, în cadrul programelor de sănătate publică), consideră susţinătorii Institutului.

Context

Reamintim că după ce, de-a lungul anilor a ajuns să fabrice în jur de 300 de produse care au ferit românii de tuberculoză, tetanos, difterie, dizenterie sau scarlatină, iar în laboratoarele sale a preparat medii de cultură, soluţii minune precum polidinul sau cantastimul, Institutul Cantacuzino a ajuns, în anul 2015, aproape pe butuci, cu datorii de 5 milioane de euro, potrivit digi24, cu conturile blocate, cu 500 de angajaţi din cei 1.600 câţi erau în '89, aceştia având drepturi salariale neplătite de luni de zile şi cu niciun vaccin pe linia de fabricaţie.

Declinul Institutului Cantacuzino a început în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţa a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, pe motiv că îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să aducă vaccinuri din import, relatează Hotnews.

La finele lui 2013, Institutul Cantacuzino a mai primit o lovitură grea. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat instituţia că vaccinul antigripal pe care îl produce nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Teste efectuate în Franţa au confirmat probleme cu vaccinul făcut de Cantacuzino.

Ulterior, verificări efectuate la Cantacuzino au relevat, potrivit specialiştilor OMS, că institutul nu dispune de un plan de afaceri clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.

Cei care luptă însă pentru salvarea acestei instituţii acuză că există interese ascunse în spatele stării în care a fost adus Institutul Cantacuzino. Pe de o parte, s-ar dori ca marii producători internaţionali de medicamente să nu aibă competitori pe plan intern iar pe de altă parte clădirile şi terenul de la Băneasa al institutului exercită o atracţie deosebită pentru rechinii imobiliari.

"Baza de cercetare din Băneasa devine un fel de Mecca a investitorilor. Amplasamentul ei l-ar fi interesat, printre alţii, şi pe Remus Truică, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase" arată digi24 într-un amplu reportaj dedicat Institului Cantacuzino.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne