Sorin Oprescu va primi distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare de la statul francez. Bucureştenii se opun decorării primarului lor

Sorin Oprescu (Facebook)
A. D.
12.03.2015

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primeşte distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare de la statul francez, în cadrul unei ceremonii care va avea loc joi la reşedinţa ambasadorului Franţei, însemnele urmând să fie oferite de către secretarul de stat pentru Veterani şi Memorie, potrivit Mediafax.

Conform unui comunicat al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Jean-Marc Todeschini, secretar de stat francez (cu rang de ministru delegat) pentru Veterani şi Memorie, îi va oferi însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare lui Sorin Oprescu, primarul general al Bucureştiului, în cadrul unei ceremonii care va avea loc, joi, de la ora 18.00. La ceremonie va participa şi Francois Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România.

"Această decoraţie pune în valoare cariera de medic specialist a domnului Oprescu, de formaţie chirurg, fost director al Spitalelor Universitar şi Elias din Bucureşti, precum şi cariera politică pusă în serviciul Capitalei, în calitate de primar general, funcţie pe care o ocupă din 2008", se menţionează în comunicat.

Potrivit comunicatului, legătura lui Sorin Oprescu cu Franţa "a fost întotdeauna una strânsă şi sinceră, bazată pe colaborări importante în domeniul cultural, urbanistic, dar şi social", mai ales prin implicarea primarului general în Proiectul Ferentari care are ca scop asistenţa sanitară şi socială a persoanelor excluse din cartierul Ferentari.

Tot joi, 12 martie 2015, orele 18:00, în faţa Ambasadei Franţei, se vor strânge bucureştenii care cred că primarul Capitalei nu merită să fie decorat cu cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză.

Ei spun că le pasă de capitală şi cunosc activitatea primarilor, fie că este vorba despre cei de sector, fie despre Primarul General al Capitalei şi o asemenea distincţie nu va face altceva decât să încurajeze lipsa de viziune, ignoranţa şi cinismul cu care primarul Sorin Oprescu distruge memoria oraşului Bucureşti, precum şi şansa, pentru generaţiile viitoare, de a se bucura de patrimoniul construit al Capitalei ca motor de progres şi dezvoltare durabilă şi de a trăi într-o capitală europeană demnă de acest nume. Bucureştiul ar trebui să fie un oraş care să corespundă ideii de oraş european durabil, aşa cum este definit în Carta de la Leipzig, document pe care România l-a ratificat.

De asemenea cei care se opun acestei distincţii pe care statul francez vrea să o ofere primarului Sorin Oprescu şi-au expus motivele într-o „Scrisoare deschisă pentru onoarea Bucureştiului” adresată domnului Jean-Marc Todeschini, secretar de stat francez (cu rang de ministru delegat) pentru Veterani şi Memorie, pe care o redăm mai jos:

„ Scrisoare deschisă pentru onoarea Bucureştiului

Domnului Jean-Marc Todeschini, secretar de stat pentru Veterani şi Memorie

Excelenţei Sale Francois Saint-Paul, ambasador al Franţei în România

Am aflat cu stupoare că primarul general al Capitalei, domnul Sorin Oprescu, urmează să primească distincţia „Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare” de la statul francez, în cadrul unei ceremonii care

va avea loc mâine, joi, 12 martie, la reşedinţa ambasadorului Franţei, însemnele urmând să fie oferite de către Secretarul de Stat pentru Veterani şi Memorie. Informaţiile au fost publicate de Mediafax, preluate dintr-un comunicat de presă al Ambasadei Franţei la Bucureşti.

Conform comunicatului, „Această decoraţie pune în valoare cariera de medic specialist a domnului Oprescu, de formaţie chirurg, fost director al Spitalelor Universitar şi Elias din Bucureşti, precum şi cariera politică pusă în serviciul Capitalei, în calitate de primar general, funcţie pe care o ocupă din 2008″.

Ne întrebăm pentru care dintre activităţile în calitate de primar al capitalei merită domnul Sorin Oprescu acordarea acestei distincţii:

- distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al capitalei: 90 de case demolate în cartierul Matache–Buzeşti; menţinerea în ruină a zonei Lipscani; clădirile demolate în str. Christian Tell la nr. 16 şi 18, construite în 1895 şi în 1920, unde a locuit Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang în diplomaţia românească, împreună cu fraţii săi, monseniorul Vladimir Ghika (beatificat de Biserica Catolică în anul 2013) şi fratele său Alexandru, pictor; Restaurantul Casei Regale „Flora”, de pe Şos. Kiseleff la nr. 39; copia în miniatură a grădinilor de la Versailles, care se aflau în curtea unei vile tot pe Şoseaua Kiseleff dar la nr. 45; casa prinţului Gheorghe Cantacuzino „Grănicerul” din Str. Gutenberg nr. 3 pentru care exista studiu istoric ce solicita clasarea ca monument istoric şi unde de atunci a fost amenajată o parcare meschină; casa de pe Str. Tudor Arghezi nr. 4 construită în 1840, una din puţinele case în stil neoclasic din Bucureşti etc.

- aprobarea construcţiilor ilegale în numeroase zone protejate şi distrugerea unor repere ce ţin de memoria comunităţii: un exemplu fiind proiectul de înlocuire a unui astfel de reper, oprit de cetăţenii Bucureştiului cu mari eforturi – fântâna de la Universitate, loc de întâlnire al bucureştenilor şi de adunare pentru manifestaţii, inclusiv Revoluţia din 1989 şi manifestaţiile reprimate sângeros în timpul mineriadelor.

- nerespectarea legislaţiei referitoare la urbanism: exemplul Penetraţiei Ciurel, proiect declarat ilegal în instanţă, dar bugetat în continuare.

- ruinarea patrimoniului istoric şi arhitectural prin lipsa intervenţiilor specifice, responsabile, de restaurare şi reinserare în circuitul cultural şi economic: Hotelul Concordia, Casa Miţa Biciclista, Hanul Solacolu, Restaurantul Cina şi Piaţa Palatului, Casa Nanu Muscel.

- lipsa de transparenţă în activitatea primăriei generale, ignorarea problemelor cetăţenilor: transportul în comun, calitatea aerului, reducerea spaţiilor verzi şi aşa insuficiente, lucrările de reamenajare a trotuarului pe segmentul Unirii-Romană, încă nefinalizate, executate de mântuială, cu multe pierderi şi care deja necesită reparaţii, la 1-2 ani de la realizare.

Lista poate continua.

Într-adevăr, domnul primar general Sorin Oprescu a excelat în toate aceste activităţi!

Aceste exemple nu reflectă comportamentul unui primar de capitală europeană de secol XXI, nu respectă niciun principiu de bună guvernare şi sunt tot atâtea sfidări ale legii şi ale cetăţeanului.

Ne exprimăm, prin urmare, mâhnirea cu privire la decizia decernării „Legiunii de Onoare a Republicii Franceze” domnului Sorin Oprescu.

Pentru meritele ca „medic specialist ale domnului Oprescu, de formaţie chirurg, fost director al Spitalelor Universitar şi Elias din Bucureşti” şi în administrarea acestor spitale ale capitalei nu ne pronunţăm, pentru că nu cunoaştem performanţele domniei sale.

Ştim însă sigur, trăind în Bucureşti şi cunoscând activitatea domniei sale ca Primar General al Capitalei, că în funcţia de primar nu s-a remarcat în mod pozitiv, ba dimpotrivă.

Această prestigioasă distincţie nu va face decât să încurajeze viziunea ignorantă şi distructivă a domnului Sorin Oprescu, primarul capitalei aflat în funcţie.

Ne pasă de oraşul nostru şi semnăm în calitate de bucureşteni.”

În câteva ore, scrisoarea a adunat peste 500 de semnatari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor