Protest al angajaţilor RATB: "Ne-am săturat să fim înjuraţi! Am ajuns să cumpărăm piese din banii noştri" (Video)

Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti organizează, miercuri, începând cu ora 13.30, o acţiune de protest la sediul central al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB)
(Arhivă) Protest al angajaţilor RATB, 25 martie 2015. (Epoch Times)
Loredana Diacu
25.03.2015

UPDATE - Ieşit în faţa sediului RATB, directorul general Vincenţiu Antonescu a declarat că prima prioritate a managementului Regiei a fost asigurarea şi menţinerea salariilor iar cea de a doua a fost asigurarea parcului auto. "Astăzi au fost declanşate procedurile pentru achiziţia pieselor pentru autobuzele Mercedes", le-a declarat Antonescu angajaţilor nemulţumiţi care-i strigau că au ajuns să cumpere piese auto din banii lor.

Vincenţiu Antonescu a mai promis şi că neregulile legate de Contractul Colectiv de Muncă vor fi remediate cât de curând şi a avansat termenul de 15 aprilie pentru rezolvarea problemelor semnalate de sindicalişti.

"Sunt probleme cu bugetul, nu a fost aprobat", a mai adăugat directorul.

***

UPDATE - Liderii sindicali au fost invitaţi la discuţii cu directorul general al RATB. În acest timp, afară se scandează din răsputeri "hoţii, hoţii". Oamenii scandează "Demisia, demisia!" şi sunt foarte nemulţumiţi că au ajuns să cumpere piese pentru parcul auto din banii lor.

***

UPDATE - În jur de 250 de angajaţi ai RATB protestează în faţa sediului central al instituţiei. "Înarmaţi" cu steaguri, fluiere şi vuvuzele, angajaţii regiei cer piese şi materiale pentru menţinerea parcului auto în traseu, nu în depouri şi autobaze. Oamenii mai cer condiţii civilizate de muncă şi o stategie privind construcţia de tramvaie la Uzina RATB.

Pe "ţarcul" metalic inslatalat de jandarmi pentru a delimita locul protestului, sindicaliştii au lipit mesaje precum "Nu mai dorim conducerea executivă mercenară", "Vrem condiţii decente de muncă", "Groparii RATB Sorin Oprescu, Radu Dumitru, Marian Vanghelie, Vincenţiu Antonescu (dirctorul general RATB n.r.)".

Potrivit liderului sindical Mircea Ionescu, biroul executiv al STB i-a transmis directorului general al instituţiei, Vincenţiu Daniel Antonescu, o petiţie în care sunt sintetizate problemele angajaţilor, probleme de altfel sesizate în repetate rânduri conducerii RATB.

Principala problemă ridicată de angajaţii RATB, nemulţumiţi să fie înjuraţi zilnic în trafic de bucureştenii care aşteapta şi câte 40 de minute un mijloc de transport în comun este starea jalnică a parcului auto. Datorită subfinanţării cronice, din 1000 de autobuze Mercedes in circulaţie mai sunt doar 711, restul de 289 fiind imobilizate cu diferite defecte tehnice. Situaţia nu stă mai bine nici în ceea ce priveşte tramvaiele. Dintr-un număr de 483 de tramvaie în inventarmai circulă doar 276, iar la troilebuze, din 297 de vechiule parc inventar doar 195 mai sunt în circulaţie.

Situaţia este dramatică şi în ceea ce priveşte calea de rulare şi reţeua de contact, sindicaliştii reclamând că din 146 de macaze stradale funcţioneaza doar 32.

O situaţie care ţine de siguranţa circulaţiei şi disconfortul călătorilor şi al conducătorilor de vehicule este şi numărul mare de rupturi în calea de rulare (800 - 900 rupturi, la Basarabia, Pantelimon, Măraşeşti).

"Salariaţii noştri au ajuns în situaţia să vândă fier vechi ca să cumpere electrozi pentru a suda liniile care sunt rupte, avem conducători auto care îşi cumpără piese auto din banii lor să ţină autobuzele în circulaţie", a declarat pentru Epoch Times liderul sindical Mircea Ionescu.

Managementul a fost schimbat de 5 ori în ultimii doi ani, pe criterii politice, a mai acuzat liderul sindical iar în acest timp şoferii au ajuns să vândă deşeuri şi fier vechi sau să scoată bani din propriul buzunar ca să cumpere piese de schimb pentru maşini.

"O vină o au şi Consiliul Local al Municipiului Bucureşti şi primarul Oprescu, care nu au alocat bani pentru a asigura un trafic civilizat în Bucureşti" a mai declart dl Ionescu, adăugând că dacă problemele nu vor fi rezolvate, se poate ajunge la "grevă de exces de zel" pentru că 70% din parcul auto circulă în sistem de avarie.

"În mod normal orice conducător auto poate să rămână în autobaze sau depou pentru că mijlocul de transport nu corespunde, este la limita circulaţiei" a mai precizat Mircea Ionescu.

***

Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti (STB) organizează, miercuri, începând cu ora 13:30, o acţiune de protest la sediul central al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), relatează Hotnews.

Principala revendicare a angajaţilor RATB este legată de nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă pe 2014-2016, negociat cu organizaţia sindicală reprezentativă.

Totodată, protestatarii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa unor strategii privind construcţia de tramvaie la Uzina RATB, de managementul defectuos de care RATB are parte în ultimii ani şi de dificultăţile privind menţinerea în deplină siguranţă a parcului actual de vehicule.

Salariaţii spun că din cauza acestor nemulţumiri ar putea bloca circulaţia cu transportul public de suprafaţă.

Potrivit lui Vasile Petrariu, preşedintele executiv al Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) se află pe marginea prăpastiei din cauza managementului defectuos, iar autorităţile trebuie să se implice urgent în remedierea problemelor apărute în urma subfinanţării cronice a regiei.

"Regia Autonomă de Transport Bucureşti se confruntă cu probleme grave determinate de subfinanţarea cronică. Astfel, din cele aproximativ o mie de autobuze Mercedes, în circulaţie avem numai 676, restul de 324 fiind imobilizate cu diferite defecte tehnice. La tramvaie, dintr-un număr de 483 de vehicule parc inventar, avem în circulaţie 279, restul de 2014 fiind imobilizate. Situaţia este similară şi la troleibuze, unde circulă numai 192 de vehicule din cele 297 existente.

În plus, ne confruntăm cu probleme grave legate de calea de rulare şi reţeaua de contact. Din 146 de macaze stradale funcţionează doar 32, unele fiind oprite, iar 84 sunt defecte, lipsind piesele originale mecanice şi electrice", declara pe 19 februarie Vasile Petrariu, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor