Germania ameninţă Facebook cu “amenzi usturătoare” dacă nu elimină ştirile alternative

După ce oficiali ai Uniunii Europene au presat Facebook să elimine "ştirile false" forţând compania să devină Ministerul Adevărului, mai nou Germania îşi scoate complet mănuşile, cu o propunere legislativă care prevede amenzi de până la 50 milioane de euro dacă Facebook nu înlătură ştirile "alternative" de pe platforma sa
(Captură Foto)
Andrei Popescu
20.03.2017

Un nou proiect de lege prevede aplicarea de amenzi usturătoare pentru reţelele sociale dacă acestora le va lua mai mult de 7 zile pentru a înlătura conţinuturile pe care autorităţile germane le consideră că fiind “ilegale” – inclusiv aşa zisele ştiri false, dar nu numai.

Ministrul german al justiţiei, Heiko Maas, susţine că giganţi ai reţelelor sociale precum Facebook nu au făcut suficient pentru a cenzura conţinutul pe care guvernul german îl consideră “subversiv”.

Propunerea cere website-urilor să pună la dispoziţie linii de ajutor non-stop şi să şteargă conţinutul problematic, într-un interval de maximum şapte zile.

Maas a declarat că reţele sociale precum Twitter şi Facebook şi-au îmbunătăţit situaţia în privinţa abordării conţinutului "ilegal", adăugând că, totuşi, ambele mai au multe de făcut.

Establishmentul consideră că rasismul şi discursurile care incită la ură au devenit mai răspândite pe reţelele sociale germane după sosirea a peste un milion de refugiaţi şi imigranţi în Germania.

Conform proiectului de lege, orice conţinut care are “în mod clar o natură criminală” va trebui şters în 24 de ore. Dacă, după o investigaţie, se descoperă că un conţinut are natură criminală, atunci acesta trebuie şters într-un interval de şapte zile. Persoanele care au postat conţinutul ilegal trebuie de asemenea să fie informate în privinţa ştergerii acestuia.

Legea propusă va cere ca fiecare reţea să ruleze fără întrerupere sisteme de raportare a ştirilor false şi să numească persoane responsabilă pentru gestionarea plângerilor. Amenzile pentru tolerarea ştirilor nedorite, dar nerespectarea termenului de ştergere, pot atinge cinci milioane de euro.

Maas a declarat că legea, dacă este votată, ar putea fi aplicată şi în cazul aşa ziselor ştiri false, dacă se dovedeşte că acestea sunt defăimătoare.

Facebook nu a comentat direct în privinţa propunerii, dar a declarat că testele pe care le-a comandat au arătat că a reţeaua socială a şters un procent mai ridicat de conţinut ilegal decât a susţinut Maas. Reţeaua socială a declarat că se aşteaptă ca, până la sfârşitul acestui an, să aibă 700 de angajaţi în Berlin care să se ocupe de eforturile de evaluare a conţinutului marcat.

Asociaţia germană pentru comerţ digital Bitkom a criticat propunerea, declarând pentru Financial Times că cerinţa de a înlătura un conţinut în 24 de ore de pe website-uri care se ocupă cu peste 1 miliard de postări pe zi este “absolut imposibil de implementat în termeni operaţionali”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor