Promo-LEX Moldova: Cheltuieli exagerate pentru publicitate electorală, secţii de votare nepregătite

Raportul de monitorizare a alegerilor elaborat de Promo LEX constată folosirea resurselor administrative, oferirea cadourilor, cheltuieli exagerate pentru publicitate, dar şi o pregătire insuficientă a secţiilor de votare din ţară.
Ştefan Sârbu
28.10.2016

alte articole

Repr. Misiunii de Observare a alegerilor Promo LEX în timpul prezentării Raportului nr.4 28.10.2016 (promolex.md)
Ştefan Sârbu
28.10.2016

Misiunea de observare a alegerilor (MOA) Promo-LEX constată în raportul de monitorizare o pregătire insuficientă a secţiilor de votare din ţară, cazuri de utilizare a resurselor administrative de către concurenţii electorali, cazuri ce pot fi calificate drept oferire a cadourilor electorale, dar şi cheltuieli nereflectate în rapoartele financiare prezentate de concurenţii electorali. Raportul numărul 4 acoperă perioada de monitorizare 5 octombrie – 27 octombrie 2016.

Potrivit raportului, legislaţia naţională creează condiţii inechitabile candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi este necesar să se ajusteze cadrul legal, în aşa fel încât, toţi candidaţii electorali să fie puşi pe picior de egalitate, or, validarea tardivă a concurenţilor electorali poate dezavantaja anumite partide şi candidaţi electorali în timpul campaniei.

În perioada de monitorizare, observatorii au vizitat 1.817 secţii de votare şi au comunicat despre lipsa de dotare cu mobilier în 63 de secţii, lipsa accesului la internet în 587 de cazuri, lipsa telefoniei în 606 cazuri, lipsa mijloacelor anti-incendiu în 757 de cazuri, lipsa bunei iluminări în 316 cazuri, lipsa calculatoarelor în 468 de cazuri, lipsa agentului termic în 735 de cazuri, lipsa condiţiilor de acces pentru persoanele cu necesităţi locomotorii în 1.132 de cazuri şi lipsa instrumentelor pentru persoanele cu necesităţi speciale de vedere în 1.191 de cazuri. Observatorii Promo-LEX au raportat şi cel puţin 3 cazuri în care, la momentul vizitei, secţiile de votare nu întruneau un set de condiţii minime pentru asigurarea votării.

MOA Promo-LEX atestă în continuare tendinţa de utilizare a resurselor administrative în promovarea unui candidat sau potenţial candidat. Observatorii Promo-LEX au raportat cel puţin 21 de cazuri de utilizare a resurselor administrative de către potenţialii candidaţi/candidaţi în această perioadă: Marian Lupu, Partidul Democrat din Moldova (PDM) – 13 cazuri, Mihai Ghimpu, Partidul Liberal (PL) – 6 cazuri, Igor Dodon, Partidul Politic Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PPPSRM) – 1 caz şi Iurie Leancă, Partidul Politic Partidul Popular European din Moldova (PPPEM) – 1 caz.

De asemenea, potrivit constatărilor, Lupu Marian, Ghimpu Mihai, Leancă Iurie, Dodon Igor, Radu Silvia şi Popenco Inna au avut amplasate afişe electorale în locuri interzise, cum ar fi: garduri, stâlpi, porţi, staţii.

Misiunea a constatat următoarele surse de finanţare ale concurenţilor electorali: donaţii financiare de la 1.511 persoane fizice pentru 8 concurenţi electorali în sumă totală de 27.246.860 lei, donaţii financiare de la 9 persoane juridice în sumă de 4.971.261,05 lei pentru 4 concurenţi electorali, Iurie Leancă, Dumitru Ciubaşenco, Maia Sandu şi Inna Popenco şi donaţii materiale în sumă totală de 756.086 lei, pentru 4 concurenţi electorali, Maia Sandu, Igor Dodon, Inna Popenco şi Dumitru Ciubaşenco.

Promo-LEX remarcă o pondere majoră a categoriei de cheltuieli pentru “Publicitate” în rapoartele concurenţilor electorali. Astfel, pentru publicitate sunt raportate 97,05% din totalul cheltuielilor, urmate de 1,05% pentru utilizarea transportului, 1,04% cheltuieli pentru întruniri şi evenimente, 0,22% cheltuieli raportate pentru consultanţă, 0,18% costuri suplimentare de întreţinere, cheltuieli pentru delegarea sau detaşarea persoanelor voluntari sau observatori – 0,08% şi alte cheltuieli – 0,38%.

MOA Promo-LEX a constatat o situaţie deosebită, comparativ cu scrutinele electorale anterioare, în ceea ce priveşte numărul de candidaţi care au abandonat din diverse motive cursa electorală. Spre exemplu, "rata de abandon" la alegerile parlamentare din 2014 era de 8,33% (2 din 24), pe când la data de 26 octombrie "rata de abandon" la alegerile prezidenţiale este de 25% (3 din 12).

La finele raportului, misiunea include recomandări pentru autorităţile publice, organele electorale, concurenţii electorali şi alţi actori interesaţi, cu scopul de a asigura îmbunătăţirea procesului electoral cum ar fi: completarea cadrul normativ în vederea unei reglementări clare a implicării în campanie electorală a prestatorilor de servicii nerezidenţi ai Republicii Moldova, de a institui mecanisme de asigurare a persoanelor condamnate la privaţiune de libertate, în egală măsură cu restul populaţiei, cu posibilitatea de informare privind campania electorală şi programele concurenţilor electorali, de a nu admite utilizarea resurselor administrative în campania electorală etc.

Menţionăm că Comisia Electorală Centrală a acreditat, pentru alegerile prezidenţiale de duminică, peste 3.700 de observatori, 3.202 dintre care sunt naţionali şi 562 - internaţionali. Asociaţia „Promo-LEX” va avea observatori în toate cele 1.981 de secţii de vot din Moldova. Observatori vor fi şi la cele 100 de secţii de vot care vor fi deschise în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor