Ombudsmanul din Moldova: Militarii prin contract ar putea deţine cetăţenia altor state
alte articole
Ombudsmanul, Mihail Cotorobai a sesizat Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) privind exercitarea controlului constituţionalităţii prevederilor articolului 28, alineatul (6) litera e) şi articolului 35, alineatul (3) litera g) din Legea cu privire la statutul militarilor considerând că restricţiile acestei legi îngrădesc dreptul cetăţenilor la dublă cetăţenie şi sunt discriminatorii faţă de persoanele care îşi fac serviciul militar prin contract în raport cu moldovenii care deţin cetăţenie multiplă.
Potrivit sesizării, temeiul adresării Ombudsmanului la CCM l-a constituit faptul că „mai mulţi tineri sunt nemulţumiţi că nu pot fi admişi să-şi facă studiile la Academia Militară „Alexandru cel Bun” pe motiv că deţin dubla cetăţenie. Tinerii au pierdut săptămâni întregi pentru a obţine toate actele necesare pentru a fi admişi la Academie. Însă au fost indignaţi când au aflat că nu sunt eligibili din simplul fapt, că deţin şi cetăţenia altui stat”.
„Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de cetăţenia sa şi nici de dreptul de a-şi schimba cetăţenia. De asemenea, consider că cetăţenii care îşi satisfac serviciul militar prin contract sunt discriminaţi în comparaţie cu cetăţenii moldoveni care deţin cetăţenie multiplă. Spre exemplu, ministrul Apărării ar putea să aibă dreptul la dublă cetăţenie, iar un militar prin contract, nu”, mai scrie în sesizarea ombudsmanului.
În acelaşi context, Mihail Cotorobai susţine că interzicerea impusă militarilor prin contract de a deţine dublă cetăţenie restrânge dreptul acestora la muncă şi la protecţia muncii, dreptul la libera circulaţie şi dreptul la educaţie.
“Admitem că prevederile impuse sunt formulate în termeni clari şi că ei urmăresc un scop legitim de a asigura loialitatea militarilor faţă de Republica Moldova. Cu toate acestea, consider că mijloacele utilizate de stat cu scopul de a asigura loialitatea militarilor faţă de stat sunt disproporţionate.”
Ombudsmanul consideră că cetăţenii Republicii Moldova nu trebuie să fie puşi în situaţia de a alege între a fi militari sau a-şi păstra dubla cetăţenie. Asta pentru că articolul 35 litera g) din Legea cu privire la statutul militarilor prevede eliberarea militarului din serviciul militar prin contract în cazul dobândirii cetăţeniei altui stat. Prin introducerea acestor restricţii statul ar admite ingerinţe care nu sunt echitabile sau necesare într-o societate democratică.