Personalităţi notorii din Moldova: La 30 octombrie, îndemnăm la o răzbunare democratică, paşnică şi constituţională
alte articole
Mai multe personalităţi notorii din Moldova precum fostul vicepreşedinte al PPEM şi expertul politic Oazu Nantoi, liderul PPDA Andrei Năstase, fostul prim ministru Valeriu Muravschi, fostul candidat la prezidenţiale Vadim Brînzan, actorul Anatol Durbală, profesorul universitar Vasile Şoimaru, reprezentantul deputaţilor din primul Parlament Alecu Reniţă, în cadrul unei conferinţe de presă, s-au alăturat campaniei de susţinere a Maiei Sandu la funcţia de preşedinte, au îndemnat cetăţenii să iasă la vot pe 30 octombrie, exprimându-şi încrederea că alegând un om onest, există şansa reală de a face o schimbare spre bine, în mod civilizat şi democratic.
„Timp de un sfert de secol, moldovenii au practicat masochismul politic, căutând răul cel mai mic. Astăzi alegerea este foarte simplă. Doamna Maia Sandu nu este răul cel mai mic. Este singurul candidat în care poţi avea încredere. Eu cred în Maia Sandu şi vă chem la răzbunarea paşnică, constituţională. Haideţi să ieşim la vot, să demonstrăm că nu suntem o turmă, care poate fi manipulată, ci suntem cetăţenii acestei ţări, cu demnitate, care caută adevăr”, a notat expertul politic Oazu Nantoi.
Vadim Brînzan fost student la Harvard Business School, care a revenit în Moldova din SUA pentru a candida independent la alegerile prezidenţiale, dar care nu a reuşit să adune numărul de semnături necesare pentru intrarea oficială în cursă, a îndemnat alegătorii, dar şi pe cei care l-au susţinut în campania de colectare de semnături, să nu mai voteze candidaţii „obosiţi” şi „expiraţi” ai sistemului corupt, ci să aleagă un om onest şi corect cum este Maia Sandu.
Profesorul universitar de la Academia de Studii Economice, Vasile Şoimaru s-a adresat alegătorilor să nu mai aştepte patru ani pentru a face schimbarea în Moldova, dar să o facă pe 14 noiembrie sau chiar pe 31 octombrie. În funcţie de ce vor alege în aceste zile, depinde câţi ani vor mai trece până se va începe schimbarea în Moldova. „Guvernanţii au coborât nivelul economic al ţării la nivelul anului 1975. Când vom ajunge din urmă ţările baltice? Cu Dodon departe nu vom ajunge”.
„Ieri, Mitropolitul Vladimir a îndemnat enoriaşii din Republica Moldova să-l voteze pe Igor Dodon. Votaţi-l pe acesta că el ne-a finanţat bisericile şi a mai procurat nu ştiu ce. Este drept că, Mitropolitul Vladimir pe toţi care i-a sprijinit în aceşti ani, pe toţi cei care i-a scos în faţă, toţi au pierdut. Să dea Dumnezeu şi în acest caz să se întâmple la fel”, a concluzionat Vasile Şoimaru.
Actorul Anatol Durbală a îndemnat moldovenii să meargă la vot pe 30 octombrie, chiar dacă sunt dezamăgiţi total de oamenii aleşi anterior. Acordă încredere Maiei Sandu deoarece are intenţia de a aduna în jurul ei oameni oneşti şi integri. „Este o şansă firavă pentru a face o schimbare, civilizat, democratic, fără răscoale, sânge şi bătăi, şi eu cred că trebuie să o utilizăm”.
„În groapa şi în haosul care ne aflăm, eu cred, că nu putem ieşi fără să ne rănim. Este imposibil pentru că e prea mare hăul, dezmăţul şi lipsa de bun simţ şi de orice se mai întâmplă în ţara asta şi până unde s-a ajuns. Dacă va greşi o să fiu cu ochiul la fel de ascuţit şi o voi critica aşa cum acuma o laud”, a concluzionat actorul.
Fostul prim ministru Valeriu Muravschi a mărturisit că o va alege pe Maia Sandu deoarece trăieşte cu gândul că în Moldova poate fi făcută ordine, dar şi cu o speranţă ca în cazul reuşitei, copiii şi nepoţii săi care sunt plecaţi peste hotare, ca majoritatea cetăţenilor, să se întoarcă acasă.
Fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi Tudor Şoitu a menţionat despre corupţie că nu are culoare. Personal a fost implicat în lupta împotriva corupţiei, dar nu a avut susţinerea guvernanţilor. Speră că va apărea această susţinere politică, dacă oamenii o vor alege pe Maia Sandu în calitate de preşedinte, Igor Dodon având mari probleme de integritate.
„Cunosc foarte multe scheme cu participarea domnului Dodon în actele de corupţie ale Republicii Moldova. Scheme de hoţii. Nu doresc să intru în detalii acum, dar vă asigur: Dodon este în lista acelora care a devalizat şi băncile şi sistemul financiar bancar şi multe alte probleme pe care le-a creat în postura de ministru al Economiei.”
Alecu Reniţă, reprezentantul deputaţilor din primul Parlament, a declarat că Republica Moldova de-a lungul acestor ani nu a avut parte de un preşedinte pe măsura aspiraţiilor oamenilor ţării.
„Lucinschi a fost un om străin total de Moldova, Voronin a fost unul care a dispreţuit lumea de aici, Timofti, din păcate, a stat patru ani în cui şi nu a mişcat nimic pentru ca lucrurile să se schimbe spre bine. Cei care au votat Declaraţia de Independenţă cred în Maia Sandu. Cred că există un viitor, dacă ştim să alegem bine o persoană care va reseta tot sistemul putred”.