Promo-LEX: Implicarea Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove în campania electorală este ilegală

Misiunea de observare Promo-LEX raportează cu îngrijorare despre materialele denigratoare în adresa candidaţilor la prezidenţiale, implicarea cultelor religioase în campania electorală şi recomandă tuturor evitarea utilizării mesajelor discriminatorii.
Pavel Postică prezintă Raportul nr.5 al Misiunii de Observare a alegerilor prezidenţiale. 11.11.2016 (catură foto)
Pavel Postică prezintă Raportul nr.5 al Misiunii de Observare a alegerilor prezidenţiale. 11.11.2016 (catură foto) (privesc.eu)

În Raportul nr. 5 al Misiunii Promo-LEX de observare a Alegerilor Preşedintelui (MOA Promo-LEX) care acoperă perioada de monitorizare 28 octombrie – 10 noiembrie 2016 se constată amplificarea cazurilor de PR negru şi a materialelor denigratoare, implicarea cultelor religioase în campania electorală prin susţinerea deschisă a unui candidat şi mascarea subtilă a donatorilor.

Promo-LEX consideră implicarea clericilor Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove în campania electorală prin manifestarea publică a preferinţelor politice şi favorizarea concurentului electoral Igor Dodon, drept o încălcare a articolului 31 alineatul (4) din Constituţia Republicii Moldova care stabileşte caracterul laic al statului şi separarea cultelor religioase de stat, precum şi a articolului 15 alineatul (2) din Legea privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie, care obligă cultele religioase şi părţile lor componente să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a preferinţelor lor politice sau favorizarea vreunui partid politic ori a vreunei organizaţii social-politice.

Potrivit Raportului, observatorii au comunicat că, angajaţii Primăriei oraşului Orhei, întreprinderilor şi instituţiilor subordonate acesteia, au fost obligaţi, prin dispoziţia nr. 490 a primarului Ilan Şor, să prezinte buletinul de identitate cu fişa de însoţire, documentele de evidenţă militară şi diploma de studii/certificatul de calificare ce confirmă pregătirea specială pentru completarea şi actualizarea datelor dosarelor personale ale angajaţilor. În contextul îndemnului public, făcut anterior de candidata Inna Popenco, de a boicota alegerile prezidenţiale, Promo-LEX apreciază această cerinţă ca fiind o metodă de intimidare a angajaţilor primăriei Orhei.

De asemenea, Promo-LEX a constatat cu îngrijorare, utilizarea activă în campania electorală pentru turul doi de scrutin a materialelor poligrafice cu un conţinut denigrator la adresa candidaţilor. Au fost identificate 4 tipuri de materiale denigratoare la adresa candidatei Maia Sandu şi un material cu conţinut defăimător la adresa lui Igor Dodon.

Din rapoartele financiare prezentate şi făcute publice de Comisia Electorală Centrală (CEC), Misiunea de Observare constată că Dumitru Ciubaşenco şi Maia Sandu, au înregistrat donaţii din partea partidului care i-a desemnat, fără a elucida originea donatorilor primari, care au făcut viramente pe contul partidului. MOA Promo-LEX reiterează şi în această campanie electorală că practica dată este o modalitate subtilă de a masca donatorii şi de a evita transparenţa financiară.

MOA Promo-LEX atrage atenţia asupra faptului că textul Codului electoral nu reglementează în niciun fel începerea campaniei electorale pentru cel de-al doilea tur al alegerilor. Din acest motiv, pe parcursul mai multor scrutine consecutive actorii electorali au avut incertitudini în ceea ce priveşte startul campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin, precum şi regulile de desfăşurare a acesteia, finanţarea campaniei, procedurile de vot, utilizarea documentaţiei electorale etc.

În acelaşi context, MOA Promo-LEX a formulat mai multe recomandări: Parlamentul să modifice prevederile legale care reglementează modalitatea calculării valorii procentuale a voturilor exprimate în susţinerea candidaţilor electorali la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al RM, deoarece în opinia Promo-LEX, CEC a calculat greşit valoarea procentuală a voturilor, care urmează să fie una mai mică pentru toţi concurenţii; CEC să reglementeze explicit posibilitatea finanţării campaniei electorale a concurenţilor de către partide politice; Ministerul Justiţiei să atenţioneze Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove cu privire la încălcarea legislaţiei de către clerici prin manifestarea publică a preferinţelor politice şi favorizarea unui anumit concurent electoral în cadrul campaniei prezidenţiale; Concurenţii Electorali să evite utilizarea mesajelor şi atitudinilor de tip discriminatoriu, sexiste, xenofobe şi homofobe şi practica de transportare colectivă către secţiile de votare a persoanelor în ziua alegerilor.

Menţionăm că pentru turul doi de scrutin desfăşurat pe data de 13 noiembrie 2016, MOA Promo-LEX va delega câte un observator pe termen scurt în fiecare secţie de votare din ţară. Misiunea va observa alegerile şi în circa 40 secţii de votare constituite peste hotarele ţării. Se va realiza şi numărarea în paralel a voturilor.