Explozie puternică zguduie o centrală electrică în oraşul Murmansk. Elicoptere aterizează pe străzile Moscovei

O explozie puternică la o centrală electrică din nordul Rusiei a lăsat sute de mii de persoane fără curent electric. Incidentul a stârnit agitaţie şi, conform martorilor, un număr mare de elicoptere a fost văzut aterizând pe străzile unei suburbii din Moscova.
O lumină puternică poate fi văzută în oraşul rusesc Murmansk în timpul unei explozii la o centrală electrică, 8 noiembrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.11.2016

Oraşul port Murmansk din nordul Rusiei, cu o populaţie de 300.000 de locuitori, a rămas parţial fără electricitate. Martorii au declarat marţi că au văzut o lumină puternică, după care s-a întrerupt curentul electric.

Conform rapoartelor unor martori, ar fi avut loc o “explozie puternică” la una dintre centralele electrice ale oraşului, a susţinut agenţia de ştiri SeverPost.

După explozie, sediul guvernului local s-a confruntat de asemenea cu o pană de curent electric, a raportat FlashNord, citând corespondentul din zonă. Lumina s-a stins atât în zonele centrale cât şi în suburbiile oraşului, conform SeverPost.

Un incident a avut loc la una dintre staţiile companiei regionale de energie electrică Kolenergo, a declarat serviciul său de presă pentru RT, fără să specifice ce anume s-a întâmplat mai exact.

Cauzele incidentului sunt acum investigate de o comisie specială, a precizat compania, adăugând că specialiştii depun eforturi pentru a controla şi reduce pagubele şi pentru a readuce situaţia la normal.

În mod normal, un astfel de eveniment ar fi considerat ca o simplă pană de curent, doar că în acest caz, după incident, mai multe elicoptere au aterizat pe străzile din Baumanskoj, o suburbie a Moscovei. Martorii au raportat de asemenea o prezenţă poliţienească imensă în zonă.

In plus, incidentul are loc la câteva zile după ce postul american de televiziune NBC a raportat că hackerii militari americani au pătruns în reţelele electrice şi de telecomunicaţii ale Rusiei şi în sistemele de comandă ale Kremlinului, făcându-le vulnerabile în faţa unui atac al armelor cibernetice secrete americane, dacă SUA ar considera necesar un astfel de atac.

Oficialii americani au acuzat de mult timp Rusia, China şi alte naţiuni de spionaj cibernetic şi de ascunderea unor malware-uri în diverse părţi ale infrastructurii critice americane “pentru a pregăti câmpul de luptă”, sau mai bine zis pentru desfăşurarea unor atacuri cibernetice care ar putea provoca pene de curent sau Internet în oraşele majore americane.

Rusia a răspuns la raportul NBC şi a declarat că se aşteaptă ca Washingtonul să ofere o explicaţie dacă este adevărat faptul că hackerii Pentagonului au pătruns în reţelele ruseşti de electricitate şi telecomunicaţii şi în sistemele de comandă ale Kremlinului pentru un eventual sabotaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor