ONU recomandă Moldovei fortificarea sistemului apărării Drepturilor Omului în Transnistria

În procesul evaluării Moldovei, de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, statele membre au recomandat fortificarea mecanismului de protecţie a dreptului omului în Transnistria şi recunoaşterea legitimităţii activităţii Apărătorilor Drepturilor Omului.
Ştefan Sârbu
09.11.2016

alte articole

Sesiune ONU. (facebook.com)
Ştefan Sârbu
09.11.2016

În cadrul sesiunii a XXVI-a a Grupului de lucru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (HRC) pentru Evaluarea periodică universală (EPU), 75 de state au formulat întrebări şi recomandări Guvernului moldovean, acoperind o gamă vastă de probleme din domeniul protecţiei drepturilor omului în Republica Moldova. Tot mai multe state şi-au manifestat îngrijorarea privind mediul în care activează societatea civilă, în special apărătorii drepturilor omului, inclusiv din regiunea transnistreană formulând în acest sens recomandări.

Uruguay a recomandat Guvernului Republicii Moldova în mod special să recunoască explicit legitimitatea activităţii Apărătorilor Drepturilor Omului, să asigure şi să susţină activitatea acestora într-un mediu sigur, fără teama de represalii, intimidări şi violenţă, iar cei responsabili de astfel de acţiuni să fie deferiţi justiţiei.

Reprezentantul Georgiei şi-a manifestat îngrijorarea în ceea ce priveşte protecţia drepturilor omului în regiunea transnistreană, declarând în cadrul sesiunii că acest fapt este o mare lacună şi formulând în acest sens o recomandare pentru Guvernul RM de a întreprinde măsurile necesare pentru elaborarea unui mecanism de monitorizare a situaţiei drepturilor omului în Transnistria, cu implicarea societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului.

În acelaşi context, reprezentantul Cehiei a solicitat Guvernului moldovean să furnizeze informaţia privind măsurile întreprinse în ceea ce priveşte documentarea abuzurilor drepturilor omului în regiune şi asistenţa victimelor acestor abuzuri. Ca rezultat, a recomandat Moldovei să susţină şi să acorde asistenţă victimelor violării drepturilor omului din regiunea transnistreană.

În declaraţia de deschidere a sesiunii a XXVI-a a Grupului de Lucru pe EPU Moldova, şi reprezentanţii Guvernului RM şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu provocările cu care se confruntă Apărătorii Drepturilor Omului în regiunea transnistreană urmare a acţiunilor reprezentanţilor structurilor de securitate de la Tiraspol, făcând refere la persecutarea Asociaţiei Promo-LEX.

Guvernul a informat Grupul de Lucru al HRC despre apelul a trei Raportori Speciali ONU expediat Guvernului în decembrie 2015 cu privire la stigmatizarea şi procesul penal intentat împotriva Asociaţiei Promo-LEX membră a Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului. În acest context, Guvernul susţine că a întreprins o serie de acţiuni pentru a proteja drepturile Promo-LEX împotriva abuzurilor structurilor de securitate transnistrene pentru ca să fie încetată urmărirea penală şi hărţuirea Apărătorilor Drepturilor Omului.

Menţionăm că la fiecare cinci ani, Grupului de lucru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului efectuează un proces numit – Evaluare periodică universală (EPU) cu privire la situaţia drepturilor omului în fiecare Stat membru al ONU. Moldova se află momentan în cursul acestui proces, pentru a doua oară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor