Comentator politic: ”Maia Sandu este singură împotriva tuturor”
alte articole
”Campania a pornit prin teme care o incriminează pe Maia Sandu. Ea este una împotriva tuturor şi încearcă să funcţioneze în condiţii vitrege. Cei 38% care au votat pentru Maia Sandu au fost nişte eroi, întrucât această guvernare ar fi trebuit să fie măturată de la putere având în vedere prestaţia mafiotică din ultimii ani. Dacă la Chişinău se schimbă însă o guvernare, cealaltă este pro-rusească. Este de fapt o grupare mare pro-europeană şi una pro-rusească”, a afirmat jurnalistul.
În opinia sa, Maia Sandu este incomodă pentru Sistemul actual, care este format din câteva zeci de mii de oameni, care au o perspectivă imediată, au o siguranţă a zilei de mâine. Aceştia ”rămân grămăjoară în sistem şi vor vota cu Igor Dodon, aşa cum le sugerează sistemul pentru a păstra actuala situaţie care le este favorabilă”.
Ţurcanu a arătat că Maia Sandu are nevoie să obţină 180.000 de voturi în plus în turul 2 şi se va confrunta şi cu faptul că votanţii lui Dimitrie Ciubaşenko, candidatul Partidului Nostru, se vor orienta în proporţie de 70% spre Dodon.
”98% dintre găgăuzi au votat pentru factorul estic. Echipa Maiei Sandu a înţeles că nu mai poate fructifica nici tema unionismului, care a fost compromisă de Ghimpu şi Chirtoacă. Unioniştii nu au devenit mai puţini, însă prestaţia aiuritoare a lui Mihai Ghimpu i-a îndepărtat. Maia Sandu a vorbit despre corupţie pentru că această temă şi cea a sărăciei apar în sondaje ca principalele îngrijorări ale moldovenilor, iar pentru a nu-şi îngusta spaţiul de manevră a evitat să vorbească despre teme geopolitice. Ideea de Uniune Europeană a fost compromisă de aceşti politicieni şi de aceste partide care au condus R.Moldova în ultimii 7 ani. La ce să te mai referi dacă una dintre singurele realizări palpabile ale parcursului european a fost doar liberalizarea vizelor?”, a mai spus comentatorul.
Ţurcanu consideră că în cazul unei victorii a liderului PSRM, Igor Dodon, ”este posibil ca R. Moldova să întoarcă oiştea carului spre est. Vorbind despre Donald Trump, Brexit, şi în Republica Moldova, la o scară mai mică, există persoane care au nemulţumiri, oameni care nu au de lucru. În 2014, un diplomat român m-a întrebat cum se face că satele din Lunca Prutului pe care România le-a finanţa cu un milion de dolari, au votat cu PSRM-ul lui Igor Dodon”.
Explicaţia? ”Copiii sătenilor lucrează la Moscova şi trimit bani acasă, iar acesta le-a promis că va dezvolta piaţa de muncă din Rusia. În Marea Britanie, în perioada dinainte de referendum am văzut britanici simpli, cetăţeni care au fost nemulţumiţi că au rămas pe drumuri ca urmare a delocalizării producţiei către ţări precum India. În SUA, Trump a promis unor mineri că le va redeschide minele. În R. Moldova sunt categorii de persoane ale nimănui - oameni care nu ştiu ce să facă, cum să se descurce - ei ştiu doar să producă fructe şi legume şi să le exporte în Rusia”.
”UE a finanţat mult în R. Moldova. Moldovenii s-au obişnuit să consume mult şi să nu facă multe. Dacă va fi ales Igor Dodon, el speculează orice iluzie – exportul de fructe în Rusia, desfiinţarea bacalaureatului. Se gândeşte la părinţii şi elevii loviţi de sistemul rigid introdus de Maia Sandu, cu camere de luat vederi. A scăzut cu 30-40% numărul celor care au luat bacalaureatul, după introducerea camerelor de supraveghere. Dodon acţionează teleghidat şi poate spune orice, doar ca să ajungă acolo sus”, a concluzionat Ţurcanu.
Maia Sandu a vorbit despre corupţie pentru că această temă şi cea a sărăciei apar în sondaje ca principalele îngrijorări ale moldovenilor, iar pentru a nu-şi îngusta spaţiul de manevră a evitat să vorbească despre teme geopolitice.
La rândul său, Mădălin Necşuţu, redactor-şef la Evz.md, care a intervenit prin Skype de la Chişinău, a arătat că există o sincronizare între atacurile lui Dodon şi ale media controlate de Plahotniuc la adresa Maiei Sandu.
”Plahotniuc a spus că susţine candidatul european, fără să îl numească. Tot timpul trustul său a făcut declaraţii în sprijinul Maiei Sandu, dar fără să se întâmple acest lucru. Miza prezidenţială este una importantă. Igor Dodon şi-a concentrat întreaga campanie pe denigrarea adversarului. O minciună repetată non-stop poate deveni adevăr”, a explicat jurnalistul.
El a reamintit şi de faptul că un apropiat al lui Ilan Şor, principalul suspect în furtul miliardului, a încercat să doneze 14.000 dolari, plasaţi în mai multe tranşe egale, pentru campania Maiei Sandu, pentru a o compromite. Scopul final al Sistemului este ca Dodon să fie ales preşedinte pentru că este ”mult mai relaxant pentru actuala guvernare. O Maia Sandu care ar presa, cu sprijinul UE şi al SUA, pe partea de reforme ar fi o problemă pentru Plahotniuc”.
Întrebat şansa Maiei Sandu de a-l învinge pe Igor Dodon în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, Necşuţu a arătat ”acesta a câştigat în primul tur cu 680.000 de voturi, faţă de Sandu, care a obţinut 550.000, deci diferenţa este de 130.000 de voturi. Electoratul lui Ciubaşenko este unul anti-sistem, care a ieşit în stradă, ori Dodon a ieşit mai puţin în stradă decât Andrei Năstase şi Renato Usatî împotriva puterii actuale. Ca urmare, Maia Sandu ar avea nevoie de 180.000 de voturi în plus”.
”În diaspora au votat doar 67.000 de oameni. De acolo şi de la nehotărâţi ar mai trebui să vină voturi pentru Maia Sandu, ca şi de la Ghimpu şi Leancă (împreună 5% - cam 70.000 de voturi”, a concluzionat Necşuţu.