Igor Boţan: ”R.Moldova trebuie să fie scoasă din mlaştină”

Viitorul preşedinte va avea legitimitatea absolută, pe când Guvernul şi Parlamentul nu o au, şi va trebui să scoată ţara din mlaştină, susţine analistul Igor Boţan într-un interviu acordat Deutsche Welle.
Igor Boţan
Igor Boţan (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT consideră că ”actuala guvernare va trebui să colaboreze cu noul preşedinte pentru că depind, în mare parte, de suportul partenerilor de dezvoltare. Guvernanţii vor fi între ciocan şi nicovală, dar nu cred că sunt lipsiţi de raţiune şi înţeleg situaţia în care se află. Finalmente vom avea un preşedinte al opoziţiei, fie că e vorba de un reprezentant al opoziţiei euro-asiatice, fie unul al celei anti-oligarhice, care vrea realizarea Acordului de Asociere cu UE”.

În opinia sa, rezultatul din turul 2 depinde de capacitatea de mobilizare a candidaţilor. ”Noi am văzut din primul tur că ambii candidaţi au o susţinere masivă, doar că resursele mediatice au fost disproporţionate. Dodon a beneficiat de resurse imense, pe când Maia Sandu a profitat de o susţinere consistentă în ultimele două săptămâni, după ce a fost aleasă drept candidat comun al forţelor anti-oligarhice. De asemenea, totul va depinde şi de mobilizarea tinerilor, care s-au prezentat într-un număr mic la primul tur”, a precizat Boţan.

Chiar dacă Igor Dodon propune schimbarea vectorului integraţionist şi anularea Acordului de Asociere şi federalizarea ţării, acesta a încercat să atenueze efectele acestor mesaje, spunând că preşedintele de fapt nu are atribuţii pentru cele afirmate de el anterior.

Întrebat de atribuţiile şi pârghiile pe care le are preşedintele în materie de luptă anticorupţie, Igor Boţan a arătat că ”potrivit legislaţiei şi Constituţiei, preşedintele are atribuţii la numirea judecătorilor, la numirea Procurorului general, are atribuţii clare în domeniul securităţii economice şi sociale, având dreptul de iniţiativă legislativă, dreptul de a se adresa direct cetăţenilor sau Parlamentului”.

Referitor la posibilitatea unei victorii a lui Igor Dodon, analistul nu consideră că ”Dodon va înrăutăţi dramatic situaţia, ci doar poate cumva bloca un parcurs mai rapid spre normalitate. Dodon va trebui să se scuze pentru mesajele sale şi va pierde susţinerea acelui electorat pe care a dorit să-l recucerească. Vedem că deja liderul socialiştilor nu mai este împotriva Europei, României, ci vrea doar să asigure ceea ce este scris în Constituţie – neutralitatea”.

Pe de altă parte, Igor Boţan a mai spus pentru DW că primul lucru pe care ar trebui să-l facă noul preşedinte este ”elaborarea rapidă a unui proiect de lege privind numirea în funcţie a conducerii organelor de drept şi de reglementare, în baza criteriilor profesionale şi de integritate. Acesta va fi cel mai puternic mesaj pentru tânăra generaţie, că nu contează afilierea politică, ci verticalitatea şi profesionalismul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe