Proiect unicat pentru situl Natura 2000
alte articole
Arealul muntos din 18 comune bihorene va beneficia de un plan de management integrat printr-un proiect lansat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor pentru situl Natura 2000 Defileul Crisului Repede-Munţii Pădurea Craiului, propus recent pentru a deveni unul din primele destinaţii de ecoturism din România.
Cu ocazia lansării oficiale a avut loc şi prima întâlnire dintre Viorel Lascu, managerul proiectului, şi reprezentanţii unor instituţii cu care CAPDD Bihor va colabora strâns în următorii ani.
Gândit pe mai multe planuri, proiectul va include acţiuni de informare a localnicilor cu privire la situl Natura 2000 Defileul Crisului Repede-Munţii Pădurea Craiului, tabere educative pentru copiii din satele cuprinse în sit, inventarierea patrimoniului natural şi crearea unor baze de date complexe, dar şi elaborarea unor ghiduri de bune practici menite să asigure o dezvoltare durabilă a zonei. "Acest proiect este important pentru că va încerca, pentru prima dată în istoria proiectelor de administrare a ariilor protejate, să pună în prim plan comunităţile locale, adică cele 18 administraţii locale care au teritorii încorporate în acest sit Natura 2000", a declarat managerul proiectului.
Unul din rezultatele concrete ale proiectului, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu cu suma de 470.000 de euro, va fi planul de management integrat al sitului, finalizat până în august 2014, pentru elaborarea căruia se va apela inclusiv la experţi din Occident. “Acesta va fi documentul după care o să încercăm să ne ghidăm, nu atât noi, cât mai degrabă comunităţile locale, astfel încât să fie o abordare integrată a dezvoltării zonei. Va fi un document viu, nu unul care va fi pus în sertar şi uitat, pe care vom încerca să-l implementăm în următorii cinci, poate zece ani”, a explicat Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD.
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor Cornel Popa a propus o colaborare între administraţia judeţului, organizaţiile ecologiste şi Ordinul Arhitecţilor din România, pentru a identifica soluţii pentru dezvoltarea turismului în zonele naturale protejate, prin investiţii imobiliare care să nu afecteze mediul.
Şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, Ferko Jeno, s-a oferit şi el să colaboreze cu CAPDD Bihor. "Suntem beneficiari ai unui program unic în Europa, prin care fiecare arbore şi specie va fi inventariată, în urma unei colaborări cu Universităţile din Dallas şi Austin. Cred că vă vor fi de folos aceste informaţii", a spus Ferko.
În acest an, CAPDD a introdus în circuitul turistic bihorean două obiective amenajate la standarde europene: Peştera din mina Farcu, din localitatea Roşia, inaugurată în iunie şi vizitată de circa 7.000 de turişti, respectiv Peştera Meziad, reamenajată şi deschisă publicului la finele lunii septembrie.
Până în prezent, CAPDD Bihor a fost un exemplu pozitiv pentru custozii ariilor protejate din ţară, motiv pentru care, începând cu anul viitor, organizaţia va primi statutul de administrator al sitului.