“Delta Transilvaniei” va fi salvată

Stuf. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
15.11.2012

Prima iniţiativă de salvare a rezervaţiei naturale de la Bazinul Fizeşului, cunoscută şi ca “Delta Transilvaniei”, a primit undă verde, scrie site-ul „Citynews.ro”. Proiectul care urmăreşte conservarea stufului din aria protejată a primit o finanţare de 500.000 de euro de la Uniunea Europeană, bani pe care specialiştii de mediu vor să-i folosească pentru protejarea zonei, salvarea speciilor aflate în pericol de extincţie şi dezvoltarea unui turism durabil care să atragă turişti responsabili.

Cele două asociaţii care se vor ocupa de conservarea ariilor protejate sunt Ecotransilvania şi Ecochoice. Proiectul se ridică la aproximativ 500.000 de euro , bani nerambursabili din partea Uniunii Europene şi urmează să fie dezvoltat pe o perioadă de 30 de luni, până în ianuarie 2015.

Ariile naturale protejate din Bazinul Fizeşului sunt printre cele mai importante din România şi reprezintă una dintre cele mai importante zone umede din estul Europei, având o floră şi o faună foarte bogată.

„În Bazinul Fizeşului se află rezervaţiile Stufărişurile de la Sic, Lacul Ştiucilor şi Pădurea Ciuaşului, pe o suprafaţă de 4468 de hectare. De curând, ariile au fost incluse în reţeaua ecologică Natura 2000, care ocroteşte speciile şi habitatele naturale periclitate la nivel european”, a explicat Luminiţa Holban, directorul Asociaţiei „Ecotransilvania”.

Bazinul adăposteşte mai bine de o cincime din flora României, cu peste 600 de specii de plante. Tot aici trăiesc 28% din speciile de păsări ale Europei, dar şi alte specii de mamifere, ambifieni şi alte nervertebrate. Lacul Ştiucilor (140 de hectare) este singurul şi totodată cel mai mare lac natural din Transilvania.

Stufărişurile de la Sic, o zonă cunoscută ca „Delta Transilvaniei”, deţin cea mai mare întindere de stufăriş compact din România, după Delta Dunării, iar rezervaţia Pădurea Ciuaşului, având doar 3 hectare, este casă pentru cea mai mare colonie de stârci cenuşii şi stârci de noapte. Din păcate, rezervaţia Valea Legiilor, inclusă de asemenea în aria protejată, a rămas o „rezervaţie doar pe hârtie”, care astăzi mai adăposteşte doar câteva specii rare de păsări, aflate la rândul lor în pericol de dispariţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor