Proiect: Sancţiuni pentru negarea deportărilor staliniste şi a represiunilor politice comuniste

Ana Chitoroagă
04.07.2012

Cei care neagă trecutul istoric al Moldovei şi anume cei care neagă deportările staliniste şi represiunile politice comuniste vor fi sancţionaţi cu amendă sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii. În acest sens, la 3 iulie, grupul de deputaţi liberali Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă, Valeriu Munteanu, au înregistrat o iniţiativă legislativă pentru modificarea Codului Contravenţional al Republicii Moldova.

Potrivit proiectului de lege, negarea deportărilor staliniste în RSSM şi a represiunilor politice comuniste prin discursuri, scrieri, imprimări, desene sau orice alte mijloace de reprezentare textuală sau grafică vândute sau distribuite în locuri publice, sau prin afişe ori semne expuse în public, sau prin orice mijloace de comunicare în masă se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore.

Această iniţiativă legislativă a fost propusă de către liberali pentru a sancţiona acţiunile deliberate de resuscitare a crimelor comuniste şi respectiv a nu permite amplificarea acţiunilor de propagandă a falsităţii istoriei.

În contextul celor expuse în nota informativă a proiectului de lege se menţionează că: „După declararea independenţei Republicii Moldova, a avut loc un amplu proces de reabilitare a victimelor politice ale odiosului regim, multe dintre ele fiind disculpate şi repuse în drepturi. Cu toate acestea, bastarzii fostului regim avansează şi astăzi opinii de negare a deportărilor şi represiunilor administrate pe teritoriul Republicii Moldova, fapt inacceptabil din punct de vedere al adevărului istoric şi naţional”.

Potrivit arena.md, deputaţii liberali precizează că noua prevedere din Codul Contravenţional nu va încălca dreptul la libera exprimare, deoarece se referă doar la acţiuni publice şi la mijloace de comunicare în masă prin garantarea unui cadru legal adecvat statului de drept. Modificările propuse nu vor limita dreptul persoanelor la opinie, deoarece se prevede sancţionarea doar a acţiunilor de negare volitivă a unor adevăruri istorice.

Precizăm că în perioada 12–13 iunie 1941, 5–6 iulie 1949 şi 31 martie – 1 aprilie 1951, locuitorii din Basarabia şi Bucovina de Nord a fost supuşi deportărilor masive. Conform actelor oficiale sovietice, în cadrul acestor operaţiuni de deportare, au fost ridicate şi deportate în regiunile îndepărtate ale Uniunii Sovietice peste 70 mii de persoane, cifra reală fiind, potrivit istoricilor, cu mult mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor