Proiect în premieră

Urşi în rezervaţia de la Zărneşti. (Epoch Times România)
Bogdan Costea
14.01.2013

Un englez şi trei români de naţionalitate maghiară din Covasna sunt sufletul unui proiect în premieră pentru Transilvania, „Transylvanian Wildlife”, care îşi propune conservarea unuia dintre cele mai mari habitate sălbatice din Europa, situat în Carpaţi. După cum scrie Transilvania Reporter, din anul 2008, de când a început derularea proiectului, Paul White, Barna Bereczki (Barni), Laszlo Gal (Laci) şi Balint Botond monitorizează independent şi imparţial fauna sălbatică aparţinând ecosistemului Transilvaniei, protejează animalele sălbatice şi habitatele lor, sprijină comunităţile locale prin dezvoltarea turismului durabil şi iniţiază programe de educaţie privind protecţia mediului în şcolile din zona Covasnei. Munca lor a dat roade, determinându-i pe specialiştii de la Naţional Geographic să vină în pădurile Transilvaniei şi să filmeze un documentar.

În urmă cu 20 de ani, englezul Paul White a venit în Transilvania cu ajutoare pentru câteva spitale şi atunci s-a îndrăgostit de frumuseţile ei sălbatice. Înmulţindu-şi vizitele englezul a intuit pericolele care ameninţă bogăţia „verde” a Transilvaniei şi a hotărât să nu stea cu mâinile în sân şi să acţioneze.

“Mi-am dat seama că presiunile financiare ale României, ţară care a intrat într-o piaţă competitivă financiară europeană dură, vor conduce la o intensificare a exploatării şi jefuirii acestor resurse naturale rare şi unice. Presiunea asupra faunei sălbatice din cauza degradării pădurilor este evidentă, şi nici braconajul nu ajută la situaţia creată. De aceea am simţit că trebuie să ajut, chiar dacă într-o mică măsură. Aşadar, într-un final, conceptul < s-a născut în anul 2008”, spune protectorul englez al pădurilor din Transilvania.

Întâlnirea englezului îndrăgostit de frumuseţile Transilvaniei cu Balint Botond, membru al Asociaţie Sportive „SpeoAlpin” din Târgul Secuiesc l-a determinat să revină în ţinuturile care l-au fascinat încă de la primele contacte. Botond avea câţiva prieteni, împătimiţi ai naturii la fel ca el, şi i-a prezentat lui Paul White.

„ Am vorbit cu Paul şi i-am făcut cunoştinţă cu Barni şi Laci. În timpul său liber, Barni se caţără foarte mult în munţii noştri, prilej cu care face şi fotografii din locurile pe care le explorează, iar Laci, fiind un tracker prin munţii şi pădurile din împrejurimi, încearcă să înţelegă natura mai îndeaproape, petrecând zile întregi în păduri cu sau fără cort, cu bicicleta şi aparatul lui de fotografiat.

Aria de acoperire a proiectului e în prezent în zona Carpaţilor de Curbură, dar cei patru prieteni ai pădurilor şi animalelor sălbatice din Transilvania vor să extindă suprafaţa în anii următori.

Echipei băieţilor i s-a alăturat fotograful englez Victoria Hillman, care a dat o mână de ajutor în pregătirea zonelor de acces, a locurilor de observare a animalelor, a autorizaţiilor, a logisticii etc. Hillman este şi om de ştiinţă cu o diplomă în zoologie marină la Universitatea din Wales, Bangor şi cu un master în biologie la Edinburgh Napier University.

Un alt străin care s-a alăturat echipei din Covasna este Peter Thacker, director adjunct al unei şcoli pregătitoare din Marea Britanie şi membru al Royal Geographical Society. Experienţa din învăţământul britanic l-a recomandat pentru activităţile didactice susţinute pe teme de protecţia mediului cu elevi din şcolile din Covasna. Înainte de cariera sa în domeniul educaţiei, Peter a fost ofiţer de cavalerie în cadrul Royal Guards Dragoon.

Cel mai mare câştig e însă aducerea în Transilvania a unei echipe de specialişti de la National Geographic.

„Din 2010, Paul a început discuţiile cu National Geographic privind o colaborare, discuţii care au durat mai mult de jumătate de an. Ne angajăm să-i sprijinim în realizarea unui documentar privind animale sălbatice şi biodiversitatea Munţilor Carpaţi. Spre bucuria noastră, aceştia au acceptat propunerea”, explică Bereczi Barna.

Pe parcursul a doi ani, 2011 şi 2012, fauna şi flora din Carpaţi, mai precis din judeţele Covasna şi Harghita, au fost filmate de faimosul cameraman de la National Geographic Shane Moore care a lucrat la mai multe proiecte printre care "Planet Earth", cu David Attenborough (BBC); "Deadliest Catch" (Discovery) şi la proiecte de supravieţuire cu Ray Mears.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor