Titlul de doctor îl costă scump pe Negoiţă. Un nou dosar penal la orizont

La scurt timp după ce Comisia de etică a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a stabilit că lucrarea de doctorat a lui Robert Negoiţă este un plagiat, primarului Sectorului 3 ar putea să se aleagă şi cu un dosar penal pe numele său pentru fals în înscrisuri.
Robert Negoiţă
Robert Negoiţă (Epoch Times România)

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, ar putea avea în curând noi probleme penale. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 instrumentează acum un dosar penal care are ca obiect lucrarea de doctorat a edilului, care se pare că este un plagiat integral.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că dosarul a fost deschis ca urmare a autosesizării procurorilor de la Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public, în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General.

Ulterior, dosarul a ajuns pe masa Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, dar nu a fost încă începută urmărirea penală "in personam".

Potrivit legii drepturilor de autor, "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie. Împăcarea înlătură răspunderea penală".

Cazul Robert Negoiţă

Nu demult, Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a constatat că lucrarea de doctorat a lui Robert Negoiţă este un plagiat şi a solicitat Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare să îi retragă titlul de doctor. Cazul edilului este în prezent în curs de soluţionare.

"Comisia de etică a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a început procedura prin care, cel mai probabil, îmi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret că acest lucru se va întâmpla, cu atât mai mult cu cât îmi dau seama că, în parcursul meu din administraţia publică, cele mai importante au fost cunoştintele dobândite practic.

Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această "modă" a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă! (...) mă voi supune deciziei CNATDCU, dacă va decide să îmi retragă titlul de doctor", a reacţionat atunci Robert Negoiţă pe contul său de Facebook.

După ce şi-a luat bacalaureatul la 31 de ani, Robert Negoiţă a reuşit, 9 ani mai târziu, să devină doctor, în baza unei lucrări din care nu-i aparţine nici măcar o silabă, reiese dintr-o investigaţie semnată de jurnalista Emilia Şercan.

"Robert Negoiţă a terminat Liceul la 31 de ani. La 40 de ani era deja doctor. Cu o teză plagiată de la primul, până la ultimul cuvânt. Un plagiat total, complet, exhaustiv. M-a şocat să văd că nimic din conţinutul în baza căruia a devenit doctor nu-i aparţine. Nici măcar o silabă. Iar nişte domni profesori nu au sesizat că Negoiţă a plagiat şi i-au dat titlul de doctor.

Negoiţă l-a plagiat pe fostul rector al Academiei de Poliţie, Costică Voicu. Problema e următoarea: Costică Voicu a fost referent în comisia care i-a dat titlul lui Negoiţă, iar Voicu, ca să vezi, nu a sesizat că a fost plagiat. Nici nu e de mirare, pentru ca şi Voicu este un plagiator. O să vedeţi despre ce este vorba în anchetă. Ştiţi ce mi-a declarat Costică Voicu când i-am zis că Negoiţă l-a plagiat? "Foarte bine! Mă şi bucur." Ştiindu-se plagiator şi turnător la Securitate, Costică Voicu a avut tupeul să-şi depună dosarul ca să fie selectat în noul CNATDCU. Din fericire, nu a trecut de selecţie.

Partea interesantă este că Negoiţă a semnat pe propria răspundere faptul că teza este originală şi că nu este plagiată, în acord cu Legea Educaţiei, pentru că după 2011 toţi doctoranzii au fost obligaţi să facă asta, iar el a susţinut doctoratul în 2012. Pârghii să fie lăsat fără titlul obţinut prin impostură sunt multe, însă sistemul aparat de plagiatori nu se lasă încă urnit din loc.", a scris anterior Emilia Şercan, pe contul său de Facebook.

Robert Negoiţă (44 de ani) a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". Coordonatorul tezei a fost prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care e conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi a fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.