Programe pentru localizarea telefonului
alte articole
Este posibil, însă de nedorit, să ajungeţi acasă şi să constataţi cu stupoare că nu mai aveţi telefonul în buzunar sau geantă. Există varianta de a-l fi uitat pe undeva (la restaurant, în taxi, la locul de muncă) sau, vreo persoană “binevoitoare” v-a ajutat să “scăpaţi” de el şi sunt puţine şanse să-l mai recuperaţi, dar nu imposibil.
Nu există nici o garanţie că vă veţi mai recupera vreodată telefonul pierdut sau furat, merită în schimb să faceţi tot ce este posibil pentru a încerca. În plus, chiar dacă nu reuşiţi s[ recuperaţi telefonul, cu siguranţă nu vreţi ca ,,noul proprietar” să vă vadă pozele din vacanţă sau orice alte documente sensibile. Iar o altă problema este că din păcate mulţi dintre noi nu fac back-up la datele personale, contactele din agendă, iar “dezastrul” pierderii acestora este inevitabil.
Primul gest care trebuie făcut când constataţi lipsa telefonului este să sunaţi la operatorul de telefonie mobilă de care aparţineţi şi să cereţi blocarea cartelei SIM, ca să nu vă treziţi că au vorbit alţii la telefon pe banii dvs. În cazul în care v-a fost furat telefonul, este recomandat să depuneţi o plângere la poliţie.
Apoi trebuie să ştiţi că sunt câteva programe bune pentru localizarea telefonului, dar cele mai utile rămân tot ale producătorului.
Programe pentru localizarea telefonului. Pentru utilizatorii terminalelor Apple
Utilizatorii terminalelor Apple au practic cea mai uşoară sarcină, opţiunea Find My Phone oferind facilitatea de localizare, apelare, trimitere a unui mesaj, blocare sau ştergere de la distanţă încă de la ios 3.0. Integrată odată cu ios 5 în cadrul iCloud, opţiunea nu necesită decât activarea unui buton software şi, în cazul apariţiei unei probleme, managementul din cadrul iCloud.com. Atenţie, opţiunea nu este activată în mod implicit iar protecţia este slabă, opţiunea putând fi oprită de cel care găseşte terminalul înainte de a fi blocat.
În cazul în care aveţi mai multe terminale Apple, utilă va fi şi aplicaţia Find my Phone pentru telefon sau tabletă, aceasta oferind acelaşi nivel de management ca serviciul Web. Serviciul online are o perioadă de timeout nedefinită, imediat ce terminalul pierdut va accesa o conexiune la Internet acesta urmând să fie blocat sau şters. Opţiunea Apple oferă protecţie împotriva cartelelor SIM schimbate, însă odată ce terminalul a fost restaurat la setările din fabrică, acesta nu va mai putea fi urmărit.
Programe pentru localizarea telefonului. Pentru utilizatorii Microsoft
Un smartphone cu Windows Phone include un sistem de localizare creat de Microsoft intitulat Find My Phone ce poate fi activat în Settings. Nu aveţi nevoie decât de un ID Microsoft pentru a profita de respectiva funcţie. Pentru a vedea ulterior poziţia aparatului, pentru a-l şterge, bloca sau pentru a-l face să sune de la distanţă trebuie să accesaţi windowsphone.com.
Vă autentificaţi în colţul din dreapta sus al respectivei pagini şi faceţi click pe Find My Phone. Similar cu soluţia oferită nativ de Google, protecţia oferită de Find My Phone dispare atunci când telefonul este adus la setările din fabrică.
Programe pentru localizarea telefonului. Smartphone-uri sau tablete cu Android
De ceva timp şi cei de la Google au introdus un serviciu similar cu Find My iphone, deşi nu este la fel de performant. Acesta poartă numele de Android Device Manager şi ar trebui să-l găsiţi în meniul de configurare al gadgetului din dotare. După ce l-aţi activat din Settings, pe fiecare smartphone sau tabletă cu Android, respectivele dispozitive pot fi văzute la adresa: google.com/android/devicemanager.
Dacă nu reuşiţi să ţineţi minte adresa, o metodă mai simplă pentru a ajunge la respectiva pagină implică să intraţi pe Google Play de pe orice computer, să faceţi click pe motoraşul din dreapta sus după ce v-aţi autentificat şi să selectaţi, din respectivul meniu, Android Device Manager. În scurt timp, vă va fi afişată locaţia actuală a unuia sau a mai multor Androide.
Partea tristă este că, deşi Android Device Manager oferă câteva funcţii utile, este suficient ca cineva să restaureze un telefon sau o tabletă la parametrii din fabrică şi toată protecţia voastră este redusă la zero. De asemenea, nu puteţi vedea un istoric cu locaţiile prin care s-a perindat gadgetul vostru de când l-aţi pierdut, sunteţi limitaţi doar la locaţia actuală.
Spre deosebire de ios, platforma Android permite altor aplicaţii să ofere funcţii de localizare, blocare şi ştergere de la distanţă. Avast Anti-Theft este un astfel de program. În plus, soluţia celor de la Avast se instalează pe partiţia de sistem a telefonului sau tabletei, motiv pentru care, rezistă la un factory reset. Dacă pune însă mâna pe Android-ul vostru cineva mai priceput, poate instala un ROM nou sau exact acelaşi ROM de la zero pe aparat şi cazul a fost "rezolvat", telefonul fiind pierdut pentru totdeauna. O altă aplicaţie pe care o puteţi experimenta este Android Lost.
Programe pentru localizarea telefonului. Prin GPS
Telefoanele mobile echipate cu receptor GPS pot fi localizate foarte uşor, fie că folosesc sistem de operare ios, Android sau Windows Phone.
Majoritatea smartphone-urilor care sunt lansate în prezent pe piaţă includ receptor GPS. Înainte de apariţia GPS-ului, singura metodă disponibilă pentru a localiza un telefon mobil era triangularea semnalului prin tehnici disponibile doar autorităţilor şi agenţiilor guvernamentale. În prezent, localizarea unui telefon mobil se poate face prin accesarea GPS-ului.
Deoarece cele mai multe telefoane "ştiu" unde se află în orice moment al zilei, jumătate din sarcina de urmărire a unui telefon mobil este efectuată. Singurul lucru pe care aplicaţiile de localizare trebuie să îl mai facă este să comunice această poziţie care se poate face, în funcţie de tipul telefonului mobil, prin Wi-Fi, SMS sau printr-o conexiune de date.
Programe pentru localizarea telefonului. Localizare telefon mobil după IMEI
Probabil vă întrebaţi cum găsim un telefon furat dacă acesta nu dispune nici de receptor GPS şi nici de un sistem de operare care să permită instalarea unei aplicaţii speciale.
Soluţia universal valabilă indiferent de tipul telefonului pe care îl aveţi este utilizarea IMEI-ului. Acronim pentru Internaţional Mobile Equipment Identity, IMEI-ul este un cod unic de 15 cifre pentru fiecare telefon mobil din lume, pe care îl puteţi afla prin trei metode:
1. tastaţi codul *#06# pe telefon. Pe ecran va apare codul IMEI
2. sub bateria telefonului, dacă modelul vă oferă acces la acumulator
3. pe cutia în care a venit telefonul
Teoretic, cu ajutorul codului IMEI, orice operator de telefonie are posibilitatea de a bloca un telefon mobil declarat furat. Ca să se întâmple acest lucru, depuneţi o plângere la poliţie.
Conform legii, poliţia are dreptul de a localiza un telefon mobil declarat furat, însă numai după primirea acordului din partea procurorului şi a judecătorului care se ocupă de acest caz. Tot conform legii, judecătorul se pronunţă cu privire la această solicitare în maxim 48 de ore, astfel că pot trece chiar şi două zile până la începerea urmăririi telefonului.
După primirea celor două aprobări, poliţia poate localiza telefonul pe baza codului IMEI furnizat cu ajutorul operatorului de telefonie, lucru care sporeşte semnificativ şansele ca telefonul să fie găsit.