Hotelul De Gheaţă de la Bâlea Lac, Munţii Făgăraş

(Facebook)

În partea centrală a Munţilor Făgăraş, în circul glaciar Bâlea, se găseşte lacul cu acelaşi nume. În fiecare an, începând din 2005, pe timp de iarnă, în perioada ianuarie – martie, aici se construieşte unicul hotel de gheaţă din România şi din Europa de Est. Materia primă este oferită chiar de blocurile de gheaţă luate din lacul Bâlea.

Pentru cine doreşte un mod inedit şi provocator de a petrece vacanţa de iarnă, Hotelul de Gheaţă reprezintă cu siguranţă locul ideal. În fiecare an, hotelul este construit diferit, astfel încât să spună o nouă poveste, care este transpusă atât în decorul şi în arhitectura camerelor, a restaurantului de gheaţă şi a barului de gheaţă, cât şi în evenimentele organizate cu diferite ocazii. În acest sezon, tema Hotelului de Gheaţă este Zodiacul, iar fiecare din cele 12 camere este decorată cu sculpturi în zăpadă şi gheaţă reprezentând semnele zodiacului.

E bine de ştiut că, pentru a petrece o noapte în acest hotel, trebuie să vă daţi acordul în scris, deoarece toate camerele au mobilier sculptat în totalitate din gheaţă. Nu trebuie însă să vă faceţi grijă pentru temperatura scăzută dacă veţi înnopta aici. Administratorii asigură condiţii optime de cazare.

Deşi patul este făcut din gheaţă, deasupra acestuia sunt aşezate lemne, apoi saltele impermeabile, câteva straturi de pături călduroase, piei de oi şi desigur, cearceafuri, pilote, perne. Ca să fie siguri că nu suferă nimeni de frig, proprietarii Hotelului de Gheaţă pun la dispoziţie şi câte un sac de dormit, garantat că asigură căldură până la minus 20 de grade. Singura grijă este să îţi protejezi faţa.

Fiecare cameră are un pat de două persoane, două noptiere, scăunele de gheaţă, precum şi o măsuţă. Adesea, chiar mâncarea şi băutura sunt servite în veselă din gheaţă. Există curent electric în cameră. Cel mai mic "client" care a dormit în Hotelul de Gheaţă avea patru luni, fiind copilul unui cuplu de nordici. La Hotelul de Gheaţă vin mai ales cupluri sau familii, cei singuratici, mai rar.

Pare suprinzător, dar odată intrat în Hotelul de Gheaţă simţi nevoia să renunţi la mănuşi, fular, chiar şi la haină după un timp. Şi nu doar pentru a-ţi fi mai comod, ci pentru că pur si simplu este mai cald ca afară. Aproape toţi turiştii care vin să "îngheţe" în cel mai neobişnuit hotel din România nu pleacă răciţi.

"Senzaţional!", "Incredibil de frumos!", "Nu credeam că există aşa ceva la noi, în România!", "Foarte impresionant. Nu a fost deloc frig" — sunt impresii de la câţiva turişti care au înnoptat aici.

Iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de zăpadă prin activităţile oferite de Winter Park, atât activităţi extreme precum schi, snowboarding, snowmobiling şi tubbing pe pârtii naturale cât şi activităţi mai puţin extreme precum săniuţa, patinajul etc. Pe parcursul sezonului se organizează diferite concursuri cu premii: bătăi cu bulgări de zăpadă, construirea celui mai mare om de zăpadă, ice bowling. Pe timpul nopţii, parcul dispune de un baby lift, ce uşurează accesul spre zonele superioare ale pârtiilor, precum şi de o instalaţie de iluminare, care permite un program de funcţionare pentru serile lungi de iarnă.

Construcţiile de gheaţă inedite de la Bâlea rezistă timp de trei luni pe an. Aici vin anual sute de turişti străini, îndeosebi vest-europeni, dar şi foarte mulţi români, dornici de experienţe extreme. Dacă în anii anteriori Bâlea Lac reprezenta doar o zonă turistică fără pârtii amenajate, unde riscul producerii de avalanşe era foarte mare, pe crestele Făgăraşului, odată cu construcţia primului hotel de gheaţă, turismul montan extrem s-a revitalizat considerabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură